Οι ΗΠΑ και οι Φιλιππίνες άρχισαν τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσιά τους, συμμετέχει και η Ιαπωνία - Η αντίδραση της Κίνας
Μέχρι πότε θα διαρκέσουν
Χιλιάδες Αμερικανοί και Φιλιππινέζοι στρατιώτες ξεκίνησαν σήμερα τα ετήσια στρατιωτικά τους γυμνάσια στις Φιλιππίνες, στα οποία επίσης συμμετέχει η Γαλλία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς
ΗΠΑ και Φιλιππίνες ξεκίνησαν τα στρατιωτικά τους γυμνάσια
Τα γυμνάσια αυτά «αποτελούν μια ευκαιρία για να υπογραμμίσουμε τη συμμαχία μας με τις Φιλιππίνες και να καταδείξουμε τη δέσμευσή μας σε μια ελεύθερη και ανοικτή ζώνη Ινδικού-Ειρηνικού», δήλωσε πριν από την έναρξη των ασκήσεων ο ομόλογός του για την αμερικανική πλευρά Ρόμπερτ Μπαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, το επίπεδο συμμετοχής της Ουάσινγκτον, η οποία πραγματοποιεί εδώ, όπως διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος, «μία από τις πιο σημαντικές αναπτύξεις της» σε διάστημα ετών, δεν διαταράσσεται από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Για τα γυμνάσια έχουν κινητοποιηθεί περίπου 10.000 Αμερικανοί, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κρίστιαν Ουόρτμαν, διοικητής της δύναμης των Πεζοναυτών η οποία συμμετέχει στα γυμνάσια.
"Η μονομέρεια και ο στρατιωτικός εκφοβισμός έχουν ήδη προκαλέσει βαθιά δεινά στον κόσμο"
Ερωτηθείς για αυτές τις ασκήσεις στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκούο Ζιακούν κατήγγειλε αυστηρά σήμερα αυτό που θεωρεί πηγή περιφερειακής αστάθειας. «Η μονομέρεια και ο στρατιωτικός εκφοβισμός έχουν ήδη προκαλέσει βαθιά δεινά στον κόσμο. Αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη η περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, είναι ειρήνη και ηρεμία. Αυτό που έχει λιγότερο ανάγκη είναι να έρχονται εξωτερικές δυνάμεις για να δημιουργήσουν διαιρέσεις και συγκρούσεις», υπογράμμισε. «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στις ενδιαφερόμενες χώρες ότι το να συνδέονται τυφλά οι μεν με τις δε σε επίπεδο ασφαλείας ισοδυναμεί με το να παίζουν με τη φωτιά και θα καταλήξει να στραφεί εναντίον τους», πρόσθεσε.
En