Σκληρή γλώσσα κατά κάποιων "συντηρητικών δυνάμεων" στην Ευρώπη, οι οποίες, όπως είπε, "θέλουν να ταπεινώσουν πολιτικά την Ελλάδα", χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι "υπάρχουν ακόμα συντηρητικές δυνάμεις που εναντιώνονται στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα", σημειώνοντας ωστόσο ότι οι δυνάμεις αυτές είναι λίγες και σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία.

"Θα ήθελα να τους πω ότι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν με το μέλλον μας. Διότι δεν διακυβεύεται μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά όλων μας", πρόσθεσε ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Προειδοποίησε ακόμη ότι όποιος σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, βάζει σε κίνδυνο την ίδια την ΕΕ και την ευρωζώνη και ότι πρέπει να σταματήσουν τα τελεσίγραφα τύπου "είτε η Ελλάδα δέχεται τους όρους μας, είτε την πετάμε έξω από την ΕΕ".

Σε ό,τι αφορά τα κενά και τις διαφορές της διαπραγμάτευσης, όπως π.χ. ο ΦΠΑ στην εστίαση και κάποιοι εμπορικοί φραγμοί, ο κ. Πιτέλα είπε ότι είναι "για γέλια" και πρόσθεσε ότι οι διαφορές αυτές δείχνουν πως υπάρχει συμφωνία και το ότι δεν έχει ακόμα υπογραφεί σημαίνει πως κάποιες ομάδες αντιστέκονται και θέλουν να ταπεινώσουν την Αθήνα. Δεν έχει σημασία αν θα νικήσει ο Τσίπρας ή η λιτότητα των Βρυξελλών. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι χρειαζόμαστε μια πολιτική λύση που θα είναι βιώσιμη για όλους τους πολίτες, Έλληνες και Ευρωπαίους.

Αν αποτύχει όλοι θα υποστούμε βλάβες, κατέληξε ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, επιθυμία των οποίων, όπως ανέφερε, είναι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών να έχει υπογραφεί ως την Πέμπτη.