Ουγγαρία: Ο Μαγιάρ υπόσχεται φιλοευρωπαϊκή επιστροφή και "αλλαγή καθεστώτος" - Έλαμψε δια της απουσίας του Όρμπαν από την ορκωμοσία
Νέα σελίδα στην Ουγγαρία
Ο συντηρητικός αλλά φιλοευρωπαίος πολιτικός, Πέτερ Μαγιάρ, που εμφανίστηκε δυναμικά στην ουγγρική πολιτική σκηνή πριν από μόλις δύο χρόνια, εξελέγη από το κοινοβούλιο με 140 ψήφους υπέρ, 54 κατά και μία αποχή
Ο Πέτερ Μάγιαρ ορκίστηκε σήμερα, Σάββατο, νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, σηματοδοτώντας το τέλος της 16χρονης κυριαρχίας του Βίκτορ Όρμπαν και ανοίγοντας, όπως δήλωσε, ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα. Ο συντηρητικός αλλά φιλοευρωπαίος πολιτικός, που εμφανίστηκε δυναμικά στην ουγγρική πολιτική σκηνή πριν από μόλις δύο χρόνια, εξελέγη από το κοινοβούλιο με 140 ψήφους υπέρ, 54 κατά και μία αποχή. Το κόμμα του, Tisza, διαθέτει 141 από τις συνολικά 199 έδρες της ουγγρικής Βουλής.
Λίγο αργότερα, απευθυνόμενος σε συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων πολιτών έξω από το κοινοβούλιο στη Βουδαπέστη, έκανε λόγο για μια «ελεύθερη και δημοκρατική Ουγγαρία», υπογραμμίζοντας πως «η πραγματική δουλειά τώρα αρχίζει». Την πολιτική αλλαγή στην Ουγγαρία χαιρέτισε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έκανε λόγο για «νέα ορμή» και «ισχυρό μήνυμα» σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη.
Πίτερ Μαγιάρ: Τα φώτα στον απόντα Όρμπαν
Η τελετή ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία του Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει ήδη παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα. Στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός, ο Πέτερ Μάγιαρ τόνισε ότι στόχος του δεν είναι «να βασιλεύσει», αλλά να υπηρετήσει τη χώρα του, υποσχόμενος βαθιές πολιτικές αλλαγές και πάταξη της διαφθοράς. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία ανεξάρτητου γραφείου που θα διερευνήσει πιθανές καταχρήσεις και οικονομικές ατασθαλίες των τελευταίων δύο δεκαετιών.Λίγο αργότερα, απευθυνόμενος σε συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων πολιτών έξω από το κοινοβούλιο στη Βουδαπέστη, έκανε λόγο για μια «ελεύθερη και δημοκρατική Ουγγαρία», υπογραμμίζοντας πως «η πραγματική δουλειά τώρα αρχίζει». Την πολιτική αλλαγή στην Ουγγαρία χαιρέτισε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έκανε λόγο για «νέα ορμή» και «ισχυρό μήνυμα» σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη.
En