Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε την Κυριακή (10 Μαΐου) στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι ελπίζει να απογαλακτίσει το Ισραήλ από την στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ μέσα στην επόμενη δεκαετία, καθώς η χώρα του πιέζει για να ενισχύσει τους δεσμούς της με τα κράτη του Κόλπου. Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να παρέχουν συνολικά 38 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ από το 2018 έως το 2028.

Διαβάστε: Μπενιαμίν Νετανιάχου: Πρέπει να πάρουμε τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει

 

Νετανιάχου: "Θέλω να μηδενίσω την αμερικανική οικονομική στήριξη"

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας την Κυριακή (10 Μαΐου) στην τηλεοπτική εκπομπή  "60 Minutes" του CBS News, είπε χαρακτηριστικά ότι "Θέλω να μηδενίσω την αμερικανική οικονομική υποστήριξη, το οικονομικό σκέλος της στρατιωτικής συνεργασίας που έχουμε". Την ίδια στιγμή, ο Νετανιάχου, επεσήμανε ότι ότι το Ισραήλ λαμβάνει περίπου 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ ετησίως. Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να παρέχουν συνολικά 38 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ από το 2018 έως το 2028.

"Είναι απολύτως η κατάλληλη στιγμή για πιθανή επανεκκίνηση της οικονομικής σχέσης ΗΠΑ-Ισραήλ", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, για να προσθέσει ότι "δεν θέλω να περιμένω το επόμενο Κογκρέσο. Θέλω να ξεκινήσω τώρα". Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει από καιρό δικομματική συναίνεση εντός του Κογκρέσου των ΗΠΑ για στρατιωτική βοήθεια, αλλά η υποστήριξη από τους νομοθέτες και το κοινό έχει μειωθεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023.


Νετανιάχου  για την άποψη των Αμερικανών για το Ισραήλ

Σύμφωνα με έρευνα του Pew, η οποία διεξήχθη τον Μάρτιο, το 60% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχει αρνητική άποψη για το Ισραήλ, και το 59% είχε ελάχιστη ή καθόλου εμπιστοσύνη στον Νετανιάχου ότι θα πράξει το σωστό όσον αφορά στις παγκόσμιες υποθέσεις. Τονίζεται ότι και τα δύο ποσοστά ήταν αυξημένα κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μειωμένη υποστήριξη προς το Ισραήλ στις ΗΠΑ "συσχετίζεται σχεδόν 100% με την γεωμετρική άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης". Είπε ότι αρκετές χώρες, τις οποίες δεν κατονόμασε, έχουν "ουσιαστικά χειραγωγήσει" τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τρόπο που "μας πλήγωσε άσχημα", αν και προσωπικά δεν πίστευε στη λογοκρισία.

Πάντως, η υποστήριξη προς τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στενό σύμμαχο του Νετανιάχου, έχει επίσης μειωθεί από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν τον πόλεμο εναντίον του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου. Ο πόλεμος οδήγησε σε υψηλότερες τιμές βενζίνης, οι οποίες συνέβαλαν στην αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση τον Μάρτιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2023.

Υπογραμίζεται ότι ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων ήταν το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, από όπου διέρχεται κανονικά το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου. Μόνο μετά την έναρξη του πολέμου οι Ισραηλινοί υπεύθυνοι σχεδιασμού αναγνώρισαν την ικανότητα του Ιράν να κλείσει το Ορμούζ, είπε ο Νετανιάχου. "Τους πήρε λίγο χρόνο για να καταλάβουν πόσο μεγάλος είναι αυτός ο κίνδυνος, κάτι που καταλαβαίνουν τώρα", δήλωσε.


Νετανιάχου για τα σενάρια αλλαγής ηγεσίας στο Ιράν

Στη συνέντευξη στην εκπομπή "60 Minutes", ο Νετανιάχου αρνήθηκε να συζητήσει τα στρατιωτικά σχέδια ή το χρονοδιάγραμμα του Ισραήλ στο Ιράν, αλλά αναφέρθηκε στις πιθανές επιπτώσεις σε περίπτωση αλλαγής της ηγεσίας του Ιράν. "Αν αυτό το καθεστώς όντως αποδυναμωθεί ή ενδεχομένως ανατραπεί, νομίζω ότι είναι το τέλος της Χεζμπολάχ, είναι το τέλος της Χαμάς, είναι πιθανώς το τέλος των Χούθι, επειδή καταρρέει ολόκληρη η σκαλωσιά του δικτύου τρομοκρατικών αντιπροσώπων που έχτισε το Ιράν", δήλωσε ο Νετανιάχου. Ερωτηθείς αν ήταν δυνατό να ανατραπεί το ιρανικό καθεστώς, ο Νετανιάχου απάντησε: "Είναι δυνατό; Ναι. Είναι εγγυημένο; Όχι".