Έκλεισαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 Οι Τούρκοι κλήθηκαν σήμερα να εκλέξουν, για πρώτη φορά με άμεση ψηφοφορία, τον πρόεδρο της χώρας, σε μία εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να καταλήξει σε θρίαμβο του σημερινού πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κυβερνά την Τουρκία από το 2003.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξελέγη σήμερα νέος πρόεδρος της χώρας από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Τα πρώτα αποτελέσματα των τουρκικών προεδρικών εκλογών, που στηρίζονται στην καταμέτρηση του 44% των εκλογικών τμημάτων, δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει το 56,4%, ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου το 34,9% και ο Σελαχατίν Ντεμίρτας το 8,4%.

Σε 61 από τους 81 νομούς, προηγείται ο Ερντογάν, σε 12 νομούς, ο Ιχσάνογλου και σε 8 νομούς ο Ντεμίρτας.

Ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου είναι ο κοινός υποψήφιος των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

Ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, ο Κούρδος υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, συγκεντρώνει το 8,5%-9,3% των ψήφων έως τώρα.

Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 76%, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 60χρονος Ερντογάν, ο επικεφαλής της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης που κυβερνά από το 2002, κερδίζει τις πρώτες άμεσες εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου που διεξήχθησαν ποτέ στην Τουρκία από τον πρώτο γύρο, όπως επεδίωκε. Έχει δηλώσει ότι θέλει να προωθήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε το πολιτικό σύστημα να μετατραπεί σε προεδρικό ή ημιπροεδρικό, να αποκτήσει δηλαδή μια εκτελεστική προεδρία.

Η εκλογή θα του δώσει λευκή επιταγή για πέντε χρόνια ώστε να συνεχίσει την αναμόρφωση της χώρας με γνώμονα το ισλαμο-συντηρητικό μοντέλο που ακολουθεί στο πλαίσιο μίας επίσης αναμορφωμένης από το χέρι του προεδρικής εξουσίας.