Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αρχίσει ξανά η «Επιχείρηση Ελευθερία», αλλά αυτή τη φορά με διευρυμένο πεδίο δράσης που θα υπερβαίνει τη συνοδεία πλοίων μέσω των Στενών του Ορμούζ. Αναλυτικότερα, ο Τραμπ έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Fox News, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει λάβει την τελική του απόφαση.

Διαβάστε: Σήμαντρα πολέμου ξανά στο Ιράν: "Εντελώς απαράδεκτη η πρότασή του" έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ

Το σχέδιο και η αναστολή από τον Τραμπ

Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει την «Επιχείρηση Ελευθερία» την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά την ανέστειλε. Μάλιστα, η Λιθουανία θα στείλει έως 40 στρατιώτες και προσωπικό για να βοηθήσει τις ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ, όπως ανέφερε το Κρατικό Συμβούλιο Άμυνας της Λιθουανίας.

Μιλώντας στο Fox, ανέφερε ακόμα, ότι, παρότι δεν έχει οριστικοποιηθεί συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, η Τεχεράνη τού είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ανακτήσουν τη «πυρηνική σκόνη» από τις εγκαταστάσεις της, καθώς το Ιράν δεν μπορεί να την προσεγγίσει. Παράλληά, υπογράμμισε ότι το Ιράν δεν θα καταφέρει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

"Εντελώς απαράδεκτη η πρόταση του Ιράν" 


Υπενθυμίζεται πως η απάντηση του Ιράν, που στάλθηκε στους μεσολαβητές του Πακιστάν και έφτασε στις ΗΠΑ, στο σχέδιο των 14 σημείων ουδόλως ευχαριστεί τον Ντόναλντ Τραμπ. Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την πρόταση: «Μόλις διάβασα την απάντηση των λεγόμενων "εκπροσώπων»" του Ιράν. Δεν μου αρέσει -ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ! Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείξατε για αυτό το θέμα. Πρόεδρος ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ».

Ιράν: Αδικαιολόγητες οι απαιτήσεις των ΗΠΑ


Από την πλευρά του, «Γενναιόδωρη και υπεύθυνη» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Εσμαήλ Μπαγκάι, την ιρανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου με τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Ο Μπαγκάι δήλωσε ότι η πρόταση ήταν ένα «νόμιμο» αίτημα.

«Όποτε αναγκαστούμε να πολεμήσουμε, θα πολεμήσουμε, και όποτε υπάρχει περιθώριο για διπλωματία, θα αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία», υπογράμμισε. «Ωστόσο, η διπλωματία έχει τους δικούς της κανόνες», τόνισε ο Μπαγκάι. Και συνέχισε: «Η απόφαση θα βασιστεί στα εθνικά μας συμφέροντα, και το Ιράν έχει αποδείξει ότι είναι αποφασισμένο να προστατεύσει τα συμφέροντα του λαού του».

Επιπλέον σημείωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν «αδικαιολόγητες απαιτήσεις», προσθέτοντας ότι η απάντηση του Ιράν «δεν ήταν υπερβολική». Υπογράμμισε ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή έχουν «υπονομευθεί» αφού ο Τραμπ απέρριψε την απάντηση της Τεχεράνης.