O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, για το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν, ανέφερε η Κομισιόν.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Επιτροπή σημειώνεται ότι ο Μπαρόζο «εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις συγκεντρώσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην ουκρανική μεθόριο», ενώ «προειδοποίησε εναντίον της ενδεχόμενης ανάληψης μονομερούς στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία, υπό οιοδήποτε πρόσχημα, περιλαμβανομένου του ανθρωπιστικού».

Ο Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ της θέσης που υιοθέτησαν αυτό το Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον και η Καγκελάριος της Γερμανίας, ’νγκελα Μέρκελ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συνομίλησε επίσης στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Και στις δύο τηλεφωνικές συνομιλίες ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία και απεύθυνε έκκληση για το σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ο Μπαρόζο, σύμφωνα με την Επιτροπή, αναμένεται αυτήν την εβδομάδα να λάβει μια επείγουσα απόφαση για την προσφορά επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο της συμβολής στο διεθνές σχέδιο βοήθειας του οποίου ηγείται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Μπαρόζο ότι η Ρωσία συνεργάζεται με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

«Τονίστηκε ότι η ρωσική πλευρά, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, στέλνει εφοδιοπομπή στην Ουκρανία» ανέφερε το Κρεμλίνο σε ένα δελτίο Τύπου σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών.

Δε δόθηκε ωστόσο καμία διευκρίνιση από το Κρεμλίνο για την ημερομηνία αυτής της αποστολής, το περιεχόμενο ή ακόμα την προέλευση αυτής της «ανθρωπιστικής εφοδιοπομπής».

Οι χώρες της Δύσης έχουν σθεναρά απορρίψει την ιδέα μιας ρωσικής ανθρωπιστικής αποστολής, ενώ κατηγορούν τη Μόσχα ότι τροφοδοτεί την εξέγερση στην Ουκρανία παρέχοντας όπλα και φοβούνται για μια επέμβαση που θα πραγματοποιηθεί υπό το πρόσχημα μιας αποστολής βοήθειας προς τους πολίτες.

Η Ρωσίας εντούτοις συμφώνησε με το Κίεβο προκειμένου ο Ερυθρός Σταυρός να πραγματοποιήσει μια ανθρωπιστική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία και ελπίζει ότι «οι Δυτικοί δεν θα προβάλλουν εμπόδια» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ελπίζω ότι, στο κοντινό μέλλον, αυτή η ανθρωπιστική ενέργεια θα λάβει χώρα υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Εμείς έχουμε συμφωνήσει με την ουκρανική κυβέρνηση για όλες τις λεπτομέρειες» υπογράμμισε ο υπουργός, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νοβόστι.