Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το πρωτοσέλιδο του περιοδικού Wired για τον μήνα Σεπτέμβριο, στο οποίο ο Έντουαρντ Σνόουντεν ποζάρει κρατώντας στα χέρια του την αμερικανική σημαία.

«Νιώθω πατριώτης, αγαπώ την Αμερική» ήταν τα πρώτα λόγια του διαχειριστή συστημάτων στον δημοσιογράφο του περιοδικού. Ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται λόγος για μία προκλητική φωτογράφηση, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν ότι πλέον λειτουργεί ως σταρ, απολαμβάνοντας την παγκόσμια φήμη που έχει αποκτήσει.

Μπορεί να του χορηγήθηκε πριν λίγες ημέρες άδεια παραμονής στην Ρωσία για ακόμη τρία χρόνια, ωστόσο ο πρώην συνεργάτης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) ανέφερε ότι ελπίζει ότι θα γυρίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ζήσει πίσω από τα σίδερα της φυλακής.



«Είπα στην κυβέρνηση ότι θα έμπαινα στη φυλακή, αρκεί να είναι για τους σωστούς λόγους» ανέφερε ο Σνόουντεν στη συνέντευξή του στο Wired. «Νοιάζομαι περισσότερο για την χώρα μου παρά για το τι πρόκειται να συμβεί σε μένα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει ο νόμος πολιτικό όπλο ή να φοβίζουμε τους ανθρώπους και να τους αποτρέπουμε να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, όσο καλή κι αν είναι η συμφωνία. Δεν θα μπω ποτέ σε αυτή την διαδικασία», είπε.



Το περιοδικό χαρακτηρίζει τον Έντουαρντ Σνόουντεν τον «υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενο σε ολόκληρο τον κόσμο». Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην συνεργάτης της NSA διέρρευσε άκρως απόρρητα έγγραφα που έφεραν στο φως το σύστημα παράνομης παρακολούθησης των Αμερικανών.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Σνόουντεν αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης ότι υπέκλεψε 1,7 εκατ. έγγραφα, χαρακτηρίζοντας τον αριθμό «παραφουσκωμένο».

Δήλωσε μάλιστα ότι φρόντισε οι ερευνητές να βρουν ποια στοιχεία αντέγραψε και υπέκλεψε, καθώς και ποια έγγραφα απλώς «άγγιξε». Ωστόσο, από τις έρευνες δεν βρέθηκαν αυτά τα ίχνη. «Πίστευα ότι θα δυσκολευτούν. Δεν σκέφτηκα ότι θα είναι εντελώς ανίκανοι», είπε.