«Αυτή την ώρα, το φυσικό αέριο αποτελεί το σημαντικότερο κίνητρο προς την Τουρκία αλλά και προς τους Τουρκοκύπριους για λύση του Κυπριακού» τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αποκαλύπτοντας ότι υπήρξε βολιδοσκόπηση από τουρκικές εταιρείες για την προμήθεια φυσικού αερίου από τα ενεργειακά κοιτάσματα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Ο Κύπριος Πρόεδρος σε συνέντευξή του (εφημερίδα «Αλήθεια») εξέφρασε την πεποίθηση ότι προτεραιότητα αυτή την περίοδο για την ’γκυρα, για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, δεν είναι η ΕΕ αλλά η προμήθεια ενέργειας λόγω της παρατηρούμενης βιομηχανικής αναπτύξεως, υποδεικνύοντας ότι η Κύπρος και το Ισραήλ αποτελούν τη συντομότερη πηγή ενεργείας αλλά και προμήθειας προς την Τουρκία.
«Αυτό σημαίνει χαμηλό κόστος. Είναι και το θέμα διέλευσης των αγωγών προμήθειας προς την Τουρκία. ’ρα, αυτές είναι οι προτεραιότητες και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλω να ομολογήσω ότι έχουμε βολιδοσκοπηθεί από τουρκικές εταιρείες» τόνισε χαρακτηριστικώς για να προσθέσει ότι «η δική μας απάντηση είναι ότι εάν και εφόσον συμβάλουν στη λύση του Κυπριακού, δεν βλέπουμε γιατί να μην είστε ένας εκ των μελλοντικών αγοραστών της ενέργειας της Κύπρου».

Αναφορικώς με το Κυπριακό και τις προσπάθειες επιλύσεώς του ο Πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης τόνισε ότι εργάζεται συστηματικά και είναι αποφασισμένος να αναλώσει όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να επιτευχθεί λύση του προβλήματος πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του, επισημαίνοντας παραλλήλως ότι αναμένει από τον νέο Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν «τουλάχιστο τέτοιες τοποθετήσεις που να δημιουργούν βάσιμα την ελπίδα ότι επιτέλους εννοεί αυτά που διαμηνύει, ότι δηλαδή επιθυμεί σύντομη λύση του κυπριακού προβλήματος».
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι στόχος του δεν είναι να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, αλλά να βρεθεί μια λύση που θα γίνεται αποδεκτή από όλους τους κατοίκους του νησιού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και η οποία «θα δίδει ένα κράτος εγγύηση και προϋπόθεση για να ζήσουμε ειρηνικά και με ασφάλεια μέσα στην ΕΕ».

Λ.Σ.Μ.