"Ποτέ δεν δώσαμε τελεσίγραφο στην Ελλάδα", δήλωσε πριν από λίγο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε απευθυνόμενος στον Ελληνικό λαό, προκειμένου, όπως σημείωσε και ο ίδιος να γνωρίζει όλα όσα συζητήθηκαν όλους αυτούς τους μήνες.

Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε την κυβέρνηση να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό για όσα συνέβησαν στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ότι δεν κατανοεί για ποιο λόγο η Ελλάδα έκλεισε την πόρτα σε όσους θέλησαν να την βοηθήσουν και έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ κατέληξε πως η πόρτα των συζητήσεων παραμένει ανοιχτή.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε επίσης να πει ότι νοιώθει απογοητευμενος από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όπως υπογράμμισε "εξήγγειλε το δημοψήφισμα, ενώ οι διαπρατεύσεις συνεχίζονταν". 

Σημείωσε, δε ότι η πρόταση ήταν λογική και ότι ο ίδιος δεν έχει να κάνει νέες προτάσεις. Ενώ ζήτησε από τους Έλληνες, να ψηφίσουν «ναι» στην πρόταση, ανεξάρτητα όπως συμπλήρωσε από το πώς θα διατυπωθεί το ερώτημα. Τόνισε όμως ,ότι το όχι των Ελλήνων, σημαίνει όχι στην παραμονή τους στην Ευρώπη. 

Ειδικότερα ανέφερε στην συνέντευξή του: 

"Δεν θέλαμε να βλέπουμε την Ελλάδα, τον Πλάτωνα να παίζει στην δεύτερη εθνική. Σήμερα είμαστε 28 κράτη μέλη που προσπαθήσαμε να συγνωνεύσουν 19 εθνικά νομίσματα σε ένα ενιαίο. Ευελπιστώ ότι θα παραμείνουμε 19 μέλη. δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όραμά μου είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης.

Αισθάνομαι λίγο προδομένος, για όσα έγιναν και κυρίως εις βάρος όλων όσων δούλεψαν προκειμένου να κρατήσουν ενωμένη την Ευρώπη.

Στην κοινή μας προσπάθεια, να φτάσουμε σε μια κοινή συμφωνία, έφτασε σε μια διαφωνία. Γίνεται λόγος για τελεσίγραφο από την Ελλάδα. Αλλά ποιος λειτούργησε έτσι; Ποιος έδωσε τέτοιο τελεσίγραφο από πού προέρχονται αυτές οι αντιμαχίες, από πού προέρχονται οι προσβολές.

Μετά από μήνες συζητήσεων, την Παρασκευή, είχαμε φτάσει για άλλη μια φορά κοντά σε συμφωνία. Αυτή η προσπάθεια κόπηκε μονόπλευρα από μια προσπάθεια διενέργειας δημοψηφίσματος, χωρίς να ειπωθεί όλη η αλήθεια.

Αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός ευρωπαίου πολίτη. Πρέπει οι Έλληνες πολίτες που έρχονται στις κάλπες την επόμενη Κυριακή να ξέρουν τα πάντα. Κάναμε προσπάθεια και δεν αξίζουμε τέτοιες επικρίσεις, ούτε εγώ ούτε ο κ. Ντάισελμπλούμ, που κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για να φτάσουμε σε συμφωνία. 

Είμαστε 19 δημοκρατίες όχι μια εναντίον 18 ή 18 εναντίον μιας. Κάθε λαός έχει εθνική κυριαρχία και κάθε πολίτης έχει την δική του αξία. Δεν μιλάμε για ένα παιχνίδι πόκερ που ένας κερδίζει, ή όλοι θα κερδίσουμε ή όλοι θα χάσουμε. Με καταβάλει βαθιά θλίψη από το θέαμα αυτές τις μέρες. Σε μία νύχτα η Ευρώπη επλήγη θανάσιμα. Εγωισμοί και παιχνίδια τακτικής πήραν την πρωτοκαθεδρία μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες και γι΄ αυτό αισθάνομαι προδομένος.

Κι άλλες χώρες είχαν προβλήματα όπως η Ελλάδα, οι πολιτικοί ηγέτες όμως εκείνων των χωρών έκαναν προσπάθειες, πήραν μέτρα και τα κατάφεραν. Οι Έλληνες μου είναι ιδιαίτερα αγαπητοί. Δεν λέω κούφια λόγια. Ξέρω τι δυσκολίες πέρασαν και πάντα έλεγα ότι πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της Ελλάδας. Το τελευταίο διάστημα είχα αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη. Όμως δεν ξέρω αν θα μπορέσω να διασφαλίσω την παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη, απέναντι στο συμφέρον όλων των άλλων χωρών.

Όλες οι προτάσεις που έκανα ήταν να δημιουργηθεί το έδαφος για συμφωνία.

Από την δική μας πλευρά οι διαπραγματεύσεις ήταν πάντα στο δημοκρατικό πνεύμα. Ποτέ δεν υπήρξε τελεσίγραφο από την πλευρά μας.

Ποτέ δεν είπαμε take it or leave it.

Προσαρμόσαμε τις διαδικασίες σύμφωνα με τις επιθυμίες της ελληνικής κυβέρνησης. Η ομάδα μου κι εγώ προσωπικά επιδείξαμε τεράστια επιμονή περιμένοντας τις ελληνικές προτάσεις.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι κάναμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε κοινωνικά μέτρα που θα έφερναν και ανάπτυξη, αλλά και δημοσιονομική προσαρμογή.

Είναι πολύ απαιτητικό και διευρυμένο το πακέτο που προτείναμε. 

Δεν υπάρχει κυνήγι μαγισσών στο πακέτο που προτείναμε. Δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων. Θα περιμέναμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στήριζε τις προτάσεις αυτές. Σαφώς κάποια μέτρα θα είναι δύσκολα. Αλλά δίνει χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, σε σχέση με το προηγούμενο πακέτο.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη συμφωνήσει και καλωσόρισε αυτή την πρόταση.

Στην πρόταση δεν υπάρχουν ούτε περικοπές μισθών. Ποτέ δεν ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Ζητήσαμε μόνο διαστρωμάτωση στον Δημόσιο Τομέα.

Ακόμη και η ελληνική κυβέρνηση, και να το ξέρουν οι Έλληνες, αποδέχεται ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται άμεσα μεταρρύθμιση.

Υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορούν να το επιτύχουν αυτό, ξεκινώντας με την κατάργηση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Η Ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα μέτρα με εναλλακτικές προτάσεις.

Εξασφαλίζοντας ότι οι  προσπάθειες που απαιτούνται από τους πάντες θα είναι ανάλογες με το εισόδημά τους.

Μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, είναι στόχος επίσης για την Ελλάδα, αμφισβητώντας διάφορα συμφέροντα και καταπολεμώντας την διαφθορά. Χρειάζεται μεγαλύτερη διαφάνεια. Χρειάζεται μια ανεξάρτητη φορολογική αρχή. Παντού υπάρχει και πρέπει να υπάρξει και στην Ελλάδα.

Εμείς είμασταν εκείνοι που ωθούσαμε την κυβέρνηση γι’ αυτά τα μέτρα. Το πακέτο που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Θεσμούς, σημαίνει επίσης και περισσότερη ανάπτυξη και επενδύσεις. Πιστεύω ότι αυτό το πακέτο πρέπει να ξεκινήσει σύντομα.

Χρειαζόμαστε βασικές μεταρρυθμίσεις όμως. Π.χ. Γιατί οι τιμές της ενέργειας είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη; Γιατί δεν υπάρχει ανταγωνισμός.

Επίσης δεν υπάρχει σταθερό φορολογικό σύστημα για να έρθουν επενδύσεις.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα εμποδίζει τις επενδύσεις.

Όπως ξέρετε οι ελληνικές αρχές έφυγαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναπάντεχα.

Το γεγονός ότι οι Έλληνες συνάδελφοι στη συνεδρίαση εκείνη έφυγαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνέβη την χειρότερη στιγμή. Εξηγήσαμε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ότι μια συμφωνία πάνω σ’ αυτά τα μέτρα, θα σήμαινε περαιτέρω χρηματοδότηση ώστε τους επόμενους μήνες να μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της.

Εμείς στην Επιτροπή θα μπορούσαμε να προχωρήσαμε σε ένα νέο πακέτο των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για να κρατηθεί σε τροχεία η Ελλάδα και οι ανάγκες απασχόλησης.

Ήμασταν έτοιμοι να κινήσουμε βουνά μέχρι η Ελλάδα που μας έκλεισε την πόρτα.

Οφείλω να πω ότι τα μέτρα μπορούσαν εύκολα να τύχουν συμφωνίας μέχρι του Σαββάτου.

Έφυγαν. Τι γνωρίζουν τα όσα συζητήσαμε κατά την απουσία τους;

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα στοιχεία και τις συζητήσεις, αναρωτιέμαι τι γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες; Γι’ αυτό απευθύνομαι σήμερα στους Έλληνες πολίτες. Πρέπει να γνωρίζουν όλα τα στοιχεία που συζητήσαμε όλους αυτούς τους μήνες.

Θα συμβούλευα στην Ελληνική κυβέρνηση να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, αντί να απευθύνεται στον λαό και ζητά δημοψήφισμα. Σαφώς και έχει το δικαίωμα να ζητήσει δημοψήφισμα. Ωστόσο ο ελληνικός λαός θα πρέπει να γνωρίζει το πραγματικό διακύβευμα. Η πόρτα παραμένει ανοιχτή, για διαπραγμάτευση".