Ανοιχτό αφήνει το παράθυρο και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Η Άνγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έστειλε ηχηρά μηνύματα προς την Ελλάδα.

Σημειώνοντας ότι «Το πρόγραμμα αύριο εκπνέει. Καταστήσαμε σαφές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ζητήσει περαιτέρω διαπραγματεύσεις δεν θα έχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε».

Βλέπουμε σήμερα ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση με μεγαλύτερη άνεση από ότι πριν από πέντε χρόνια. Έχουμε τον EFSF, έχουμε ένα φορολογικό πακέτο και ένα πακέτο υποστήριξης άρα η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση με μεγαλύτερη άνεση και σιγουριά από ότι θα έκανε πριν από πέντε χρόνια», πρόσθεσε.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει οποιοδήποτε δημοψήφισμα, το σεβόμαστε. Είναι όμως και δικό μας αδιαμφισβήτητο δικαίωμα, να σκεφτούμε την κίνηση που πρέπει να κάνουμε εμείς για να προστατευθούμε».

«Αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει η Ευρώπη. Έχουμε αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η Ευρωπαϊκή και η Νομισματική Ένωση. Είναι αρχές πάνω στις οποίες στηριχθήκαμε και είπαμε ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των 19 κρατών.

Όταν υπάρχουν περιπτώσεις κρίσεις σε σχέση με το ευρώ τότε το αντίστοιχο κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και εμείς να επιδείξουμε αλληλεγγύη, αλλά αυτό είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» επεσήμανε.

«Η Ευρώπη θα μπορέσει να λειτουργήσει μόνο αν υπάρχει διάθεση συμβιβασμού. Κανείς δεν θα πάρει το 100%. Η διάθεση για μία συμβιβαστική κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας δεν υπήρξε και αυτό οδήγησε στο να υπάρξει διακοπή των συζητήσεων και δημοψήφισμα.