Η φυσική διάβρωση,οι ζημιές που προκαλούν οι τουρίστες αλλά και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι κλέβουν τούβλα για να χτίσουν τα σπίτια τους, είναι μερικές από τις αιτίες που το Σινικό Τείχος αρχίζει και μειώνεται.

Περίπου το 30% του κινέζικου τείχους που υπάρχει από την εποχή των Μινγκ έχει εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου αφού οι δυσμενείς φυσικές συνθήκες και οι αλόγιστες ανθρώπινες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής τούβλων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε οικοδομές, έχει διαβρώσει το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με έκθεση της Ουνέσκο.

Το Σινικό Τείχος δεν είναι μια ενιαία αδιάσπαστη δομή, αλλά εκτείνεται για χιλιάδες μίλια σε τμήματα , από το Shanhaiguan στην ανατολική ακτή και από τη Jiayuguan στην άκρη της ερήμου Γκόμπι στα δυτικά.

Οι εκτιμήσεις του συνολικού μήκους του ποικίλλουν από 9.000 έως 21.000 χιλιόμετρα, αν περιληφθούν και τα τμήματα που έχουν εξαφανιστεί. Παρά τη μείωση του μήκους του,πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι ορατό ακόμα και από το διάστημα.

Η κατασκευή ξεκίνησε για πρώτη φορά στο 3ο αιώνα π.Χ., αλλά σχεδόν 6.300 χιλιόμετρα χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ τα έτη 1368-1644.

Από αυτά, 1.962 χιλιόμετρα έχουν λιώσει στο πέρασμα των αιώνων, σύμφωνα με τους Times του Πεκίνο.

Ακόμα και τα φυτά που αναπτύσσονται στα τοιχώματα έχουν επιταχύνει την αποσύνθεση.