Η Ρωσία κλιμακώνει εκ νέου τη ρητορική της απέναντι στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο της ρωσικής βουλής Βιατσεσλάβ Βολόντιν να απειλεί ανοιχτά το Κίεβο ακόμη και με χρήση όπλων μαζικής καταστροφής σε περίπτωση που συνεχιστούν επιθέσεις εναντίον αμάχων σε ρωσικό έδαφος ή σε κατεχόμενες από τη Μόσχα περιοχές. Η δήλωση του ισχυρού άνδρα της Κρατικής Δούμας έρχεται σε μια περίοδο έντονης στρατιωτικής και διπλωματικής κλιμάκωσης, λίγες ημέρες μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη φοιτητική εστία στο Σταρομπίλσκ, στην κατεχόμενη περιοχή του Λουγκάνσκ. Οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν 21 άμαχοι, ενώ η ουκρανική πλευρά επιμένει ότι στόχος ήταν ρωσική στρατιωτική μονάδα χειριστών drones. Η Μόσχα απάντησε ήδη με μεγάλης κλίμακας επιθέσεις κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας τους νέους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς «Ορέσνικ», ενώ προειδοποιεί ότι θα ακολουθήσουν και νέες επιθέσεις στο Κίεβο. Η νέα δημόσια τοποθέτηση Βολόντιν θεωρείται από αναλυτές μία από τις πιο σκληρές δηλώσεις Ρώσου αξιωματούχου τους τελευταίους μήνες. 

Διαβάστε: Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων, επανέρχονται οι ΗΠΑ ως μεσολαβητές

Ρωσία: Η απειλή Βολόντιν και η επίθεση στο Σταρομπίλσκ

Ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής Βιατσεσλάβ Βολόντιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής κατά του Κιέβου.  «Όλα αυτά θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν να χρησιμοποιήσουμε ένα όπλο που δεν αφήνει κανένα ίχνος πίσω του», δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κρατικής Δούμας.

Παράλληλα, κάλεσε να μην επιτραπεί η κατάσταση να φτάσει σε αυτό το σημείο. Αφορμή για τη νέα ρωσική απειλή αποτέλεσε η επίθεση με drone στη φοιτητική εστία στην πόλη Σταρομπίλσκ, στην κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή του Λουγκάνσκ.

Οι ρωσικές αρχές κατοχής ανακοίνωσαν ότι 21 άμαχοι σκοτώθηκαν στην επίθεση που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Από την πλευρά του, το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού ανέφερε ότι στόχος δεν ήταν άμαχοι αλλά ρωσική στρατιωτική μονάδα χειριστών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η υπόθεση προκάλεσε νέο κύκλο έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τη Μόσχα να μιλά ανοιχτά για αντίποινα.

Ρωσία: Οι επιθέσεις με «Ορέσνικ» και οι προειδοποιήσεις προς το Κίεβο

Μετά την επίθεση στο Σταρομπίλσκ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για αντίποινα. Την Κυριακή ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας τους νέους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς τύπου «Ορέσνικ». Το Κίεβο βρέθηκε ανάμεσα στους βασικούς στόχους των ρωσικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι επιθέσεις αποτελούν απάντηση για τον θάνατο αμάχων στο Σταρομπίλσκ, ενώ προειδοποίησε ότι αναμένονται νέες επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα. Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο για πιθανές νέες ρωσικές επιθέσεις, σύμφωνα με τη ρωσική ανακοίνωση για τη συνομιλία των δύο ανδρών.

Οι τελευταίες δηλώσεις της ρωσικής πλευράς προκαλούν ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, καθώς η αναφορά ακόμη και σε όπλα μαζικής καταστροφής θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή κλιμάκωση της ρητορικής. Η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει εξαιρετικά τεταμένη, με συνεχείς επιθέσεις, αντεπιθέσεις και αυξανόμενο φόβο για περαιτέρω διεύρυνση της σύγκρουσης.