Μακρόν: "Επείγει να σιγήσουν τα όπλα" στον Λίβανο - Οι επαφές του Γάλλου προέδρου με Άραβες ηγέτες
Σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ μετά από γαλλικό αίτημα
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε επίσης ότι "είναι θεμελιώδους σημασίας να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν"
Σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ, μετά από γαλλικό αίτημα
Κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει αύριο το βράδυ κατεπειγόντως για να εξετάσει την κατάσταση στον Λίβανο, αφού το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του και κατέλαβε το εμβληματικό, μεσαιωνικό φρούριο Μποφόρ. «Η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει τις λιβανέζικες αρχές, στην προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν την κυριαρχία του κράτους στο σύνολο του εδάφους της χώρας», πρόσθεσε ο Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε ότι θα πρέπει να δοθεί «προτεραιότητα» στην επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν και να ανοίξει αμέσως ξανά το Στενό του Ορμούζ «χωρίς καμία προϋπόθεση». «Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις για μια συμφωνία για τα άλλα θέματα, ιδίως για το πυρηνικό και το βαλλιστικό πρόγραμμα (του Ιράν) και την περιφερειακή σταθερότητα», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι η Γαλλία «είναι έτοιμη» να αναλάβει τις ευθύνες της, «βοηθώντας στην επανέναρξη της θαλάσσιας κυκλοφορίας, με την ανεξάρτητη πολυεθνική αποστολή» που συγκροτεί μαζί με τη Βρετανία.
Je me suis entretenu avec le Prince héritier d’Arabie saoudite Mohammed Ben Salman, le Sultan d’Oman Haïtham Bin Tariq, le Président émirien Mohammed Ben Zayed et le Président égyptien Abdefattah Al Sissi.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 31, 2026
À tous, je porte le même message : il est essentiel qu’un accord…
En