Δείγμα της ανησυχίας της Ρωσίας για το παρόν καθεστώς του πολέμου με την Ουκρανία, είναι η εκεχειρία που ζήτησε για την Ημέρα της Νίκης, στις 9 Μαΐου. Επρόκειτο για κίνηση που έδειχνε πως είναι τρωτή -και αυτό καθίσταται δηλωτικό από τις διαρκείς επιθέσεις drone από την Ουκρανία σε ρωσικά στρατιωτικά οχήματα. Επίσης, πασίδηλο γίνεται ότι ακόμα και τώρα, που η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο αισθητά ώστε να γίνονται πόλεμοι από ανθρώπους καθισμένους σε καρέκλα, η ανθρώπινη πονηριά είναι επιβεβλημένη. Φαίνεται, λοιπόν, πως η Μόσχα αποφάσισε να βαφούν στρατιωτικά οχήματα με άσπρες και μαύρες ρίγες, της ζέβρας, προκειμένου να ξεγελούν το σύστημα της τεχνητής νοημοσύνης με το οποίο λειτουργούν τα ουκρανικά drones. Τέτοιες κινήσεις, εξάλλου, επαναφέρουν την ατάκα που αποδίδεται στον Άλμπερτ Αϊνστάιν, δηλαδή ότι «ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος θα γίνει με πυρηνικά και ο Δ' Παγκόσμιος, με πέτρες και ξύλα». 

Διαβάστε: Καίριο πλήγμα του Ζελένσκι στον Πούτιν: Οι επιθέσεις των ουκρανικών drones σκίασαν τη φιέστα στην Αγία Πετρούπολη

Ρωσία: Ξεσήκωσαν βρετανικές πρακτικές άνω του αιώνα παλιές 

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ υπερθεμάτισαν στη σημασία και το στόχο της κίνησης, δηλαδή να δημιουργήσει σύγχυση σε ό,τι αφορά τον τρόπο που τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνωρίζουν τους στόχους τους. Η τέχνη, εξάλλου, ακόμα και η πολεμική, δεν προκύπτει από παρθενογένεση. Έτσι, οι Ρώσοι φέρεται να ανασύρουν πρακτικές άνω του αιώνα παλιές, δηλαδή του Α' Παγκόσμιου Πολέμου. Τότε που πολεμικά πλοία, μέχρι και θωρηκτά από τη Βρετανία, βάφονταν με έντονα γεωμετρικά σχέδια και γραμμές. Αυτό συνέβαινε ώστε τα υποβρύχια του αντιπάλου να μη διευκολύνονται σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό τόσο της πορείας τους όσο και της ταχύτητάς τους. Πάντως, υπάρχουν και σκωπτικές «αναλύσεις», όπως αυτή του Κιρίλ Φεντόροφ, δηλαδή στρατιωτικού σχολιαστή από τη Ρωσία. Τόνισε, δηλαδή, πως «μια τέτοια λύση θα μπορούσε να βοηθήσει μόνο αν ένα φορτηγό Kamaz κινούνταν μέσα σε κοπάδι από ζέβρες». 

Παρ' όλα αυτά, και κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου πολέμου έχουν δοκιμαστεί πρακτικές αποπροσανατολισμού από τη Ρωσία. Περίπου 1,5 χρόνος έχει περάσει, εξάλλου, από τότε που χρησιμοποιήθηκαν τα «turtle tanks», δηλαδή άρματα μάχης παλαιότερης τεχνολογίας καλυμμένα με μεταλλικές κατασκευές και πρόσθετες θωρακίσεις σε μια προσπάθεια προστασίας από drones και αντιαρματικά όπλα.

rosia-drones-oukrania-2
rosia-drones-oukrania-1

"Σημαδεύουν" τον ανεφοδιασμό

Με βάση το ρεπορτάζ, οι γραμμές ανεφοδιασμού προς την Κριμαία είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Μόσχα αυτόν τον καιρό. Οι Ουκρανοί σημαδεύουν έξυπνα, αφού drones μεγάλου βεληνεκούς στοχεύουν και βομβαρδίζουν συναπτώς οδικές αρτηρίες, εγκαταστάσεις καυσίμων και διυλιστήρια μέσα στη Ρωσία, προκαλώντας σημαντικές δυσκολίες στις μετακινήσεις στρατιωτικού υλικού. Μάλιστα, με τις επιθέσεις στον αυτοκινητόδρομο Νοβοροσίγια, δηλαδή τον κύριο χερσαίο διάδρομο που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, η Ουκρανία πλήττει μαζικά φορτηγά ανεφοδιασμού. Δεκάδες, εξάλλου, έχουν καταστραφεί τους τελευταίους μήνες από επιθέσεις ουκρανικών drones, με βάση το ρεπορτάζ. Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε αυξημένες ανησυχίες για την ασφάλεια των μεταφορών στην περιοχή, ενώ κατά καιρούς έχουν αναφερθεί και περιορισμοί στη διάθεση καυσίμων.


"Παραπλανούν την ανώτατη ηγεσία"

Γενικώς, τα drones φαίνεται πως έχουν δώσει προβάδισμα στους Ουκρανούς. Αυτό ανέφερε και ο Ρώσος αντιστράτηγος ε.α. Αντρέι Γκουρούλεφ. Ισχυρίστηκε, επικριτικά, πως δεν έχουν κουνηθεί ρούπι μέσα στην Ουκρανία και ότι έχει «φαγωθεί» ένας χειμώνας τζάμπα. Όπως ανέφερε, η Ουκρανία έχει αποκτήσει τη δυνατότητα να ασκεί «έλεγχο πυρός» σε κρίσιμες οδικές αρτηρίες μέσω της χρήσης drones μεγάλου βεληνεκούς και ναρκοπεδίων. «Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση έχει μετατραπεί οριστικά σε ένα εξαιρετικά σκληρό αδιέξοδο φθοράς. Ο βασικός και πιο τρομακτικός λόγος είναι τα εχθρικά drones», δήλωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν καταστήσει εξαιρετικά δύσκολες ακόμη και τις πιο απλές κινήσεις στο πεδίο της μάχης. «Μόλις ένας στρατιώτης βγει από την κάλυψη ή αρχίσει να κινείται κάποιο όχημα, ένα drone FPV το πλήττει σχεδόν αμέσως», υποστήριξε. Ο Γκουρούλεφ κατηγόρησε επίσης ορισμένους στρατιωτικούς διοικητές ότι παρουσιάζουν παραπλανητική εικόνα της κατάστασης προς την ανώτατη ηγεσία, αποκρύπτοντας το πραγματικό μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ρωσικές δυνάμεις.