Το Ιράν προχώρησε σε πυραυλική επίθεση εναντίον του βορείου Ισραήλ, σηματοδοτώντας την πρώτη στρατιωτική κλιμάκωση μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της εκεχειρίας στην περιοχή. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία για την σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και θέτει υπό αμφισβήτηση τη διάρκεια της ειρηνευτικής συμφωνίας. Η επίθεση έρχεται λίγες ώρες μετά τις απειλές της Τεχεράνης για αντίποινα μετά τα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό.

Δείτε βίντεο με τους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν

Άμεση αντίδραση του ισραηλινού στρατού

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις εντόπισαν την εκτόξευση των πυραύλων από ιρανικό έδαφος και ενεργοποίησαν άμεσα τα συστήματα αναχαίτισης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του IDF, οι στρατιωτικές μονάδες βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας για την αντιμετώπιση της απειλής. Οι Times of Israel μετέδωσαν ότι η επιχείρηση αναχαίτισης βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την προστασία των πολιτών και των υποδομών.

Σειρήνες συναγερμού σε ολόκληρη τη βόρεια περιοχή

Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης ενεργοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις και τους οικισμούς του βορείου Ισραήλ. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να καταφύγουν σε ασφαλείς χώρους καθώς οι σειρήνες ηχούν συνεχώς. Η κατάσταση παραμένει ρευστή με τις αρχές να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της ιρανικής επίθεσης και να αξιολογούν τις πιθανές συνέπειες για την ασφάλεια της περιοχής.

Το Ιράν διέταξε το κλείσιμο του εναέριου χώρου του, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές από την Ιρανική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αρκετές πολιτικές πτήσεις έχουν ήδη ακυρώσει διαδρομές και έχουν εκτραπεί ή επιστρέψει σε αεροδρόμια. Αναμένεται σύντομα επίσημη NOTAM, η οποία θα επιτρέπει την κυκλοφορία μη στρατιωτικών αεροσκαφών. Στο Ισραήλ αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολείων σε όλη τη χώρα ενώ απαγορεύονται όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα θα επιτρέπονται συγκεντρώσεις μέχρι 200 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους και 500 σε εσωτερικούς.

Η απάντηση του Ισραήλ

Το Τελ Αβίβ, μέσα από αξιωματούχους του απάντησε άμεσα και τόνισε ότι θα απαντήσουν στα νέα πλήγματα, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης «έταξαν» μία εβδομάδα επιθέσεων προς το Ισραήλ. Άμεση, επίσης, ήταν η απάντηση του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, για τον οποίο έχει γίνει μεγάλη και αρνητική κουβέντα με την επίθεση που είχε κάνει στον στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, που έγραψε στο Χ: «Απόψε η Τεχεράνη πρέπει να καεί!».


Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του ιρανικού κοινοβουλίου, Εμπραχίμ Ρεζάι ανέφερε πως η Τεχεράνη θα ανταποκριθεί «αποφασιστικά» στην τελευταία ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού, η οποία προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 11.

«Θα δώσουμε μια αποφασιστική και οδυνηρή απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος στη Νταχίγιε», έγραψε. «Αυτά τα λυσσασμένα σκυλιά πρέπει να τιμωρηθούν και να τεθούν στη θέση τους», πρόσθεσε.

Τραμπ σε Ιράν μετά την επίθεση στο Ισραήλ: «Εκτοξεύσατε τους πυραύλους σας, αυτό είναι αρκετό»

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν κοντά σε μια συμφωνία με το Ιράν, παρά το γεγονός ότι η Τεχεράνη εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Μιλώντας στο Fox News, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: «Αυτό που θα πρότεινα στο Ιράν είναι το εξής: εκτοξεύσατε τους πυραύλους σας, αυτό είναι αρκετό». Ο Τραμπ κάλεσε το Ιράν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταλήξει σε συμφωνία.

Σύμφωνα με το Axios, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε πως «τηλεφωνώ αυτή τη στιγμή στον Νετανιάχου για να μην επιτεθεί το Ισραήλ στο Ιράν».