Axios: Ο Νετανιάχου θέλει να το φτάσει μέχρι τέλους - Αντέδρασε στο αίτημα του Τραμπ για κατάπαυση πυρός με το Ιράν
Δεν θέλει την ειρήνη
Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να ζήτησε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να σταματήσουν οι επιθέσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν, με το δεύτερο να αντιδρά
Η φερόμενη ως διαφωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεφωνική συζήτηση, αν κάποιος θεωρεί ακριβές το δημοσίευμα του Axios, είναι η πρώτη ευθεία μεταξύ ΗΠA και Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν. Έχουν υπάρξει ήδη δημοσιεύματα που θέλουν τις ΗΠΑ να είναι πολύ πιο διαλλακτικές σε σχέση με το Ισραήλ για πολεμικές επιθέσεις, αλλά ουδένα που να μιλάει για τόσο άμεση διαφωνία. Εξάλλου, εκ του προηγούμενου διμήνου προκύπτει ότι οι Αμερικανοί αφήνουν το Ισραήλ εκτός συζητήσεων, είτε πρόκειται για τους μεσολαβητές του Πακιστάν είτε το ίδιο το Ιράν. Επίσης, μόλις το περασμένο Σάββατο 6 Ιουνίου αίσθηση έκανε θέμα που ήθελε ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών να κατασκοπεύουν τον ίδιο τον Τραμπ, προκειμένου να μάθουν ποια τακτική ακολουθεί ή πρόκειται να ακολουθήσει με το Ιράν. Ωστόσο, η είδηση ότι ο Νετανιάχου διαφώνησε με τον Τραμπ στο τηλέφωνο για την κατάπαυση πυρός is a first, που θα έλεγαν και στη Ουάσιγκτον.
Διαβάστε: Τραμπ για Μέση Ανατολή: Ισραήλ και Ιράν να σταματήσουν άμεσα τους "πυροβολισμούς"
«Ο Νετανιάχου ενημερώθηκε με απόλυτη σαφήνεια ότι αυτός ο κύκλος πρέπει να τερματιστεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμφώνησαν ούτε υποστήριξαν αυτά τα πλήγματα», δήλωσε ο αξιωματούχος. Μάλιστα, άλλοι δύο αξιωματούχοι τόνισε πως στις επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν, τα ξημερώματα της Δευτέρας 8 Ιουνίου, δεν συμμετείχαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Αν αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση ή η συμμαχία είναι διάτρητη, θα φανεί. Παρ' όλα αυτά, στο αμυντικό κομμάτι, δηλαδή την αναχαίτιση των επιθέσεων από το Ιράν προς το Ισραήλ, οι ΗΠΑ συμμετείχαν. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η συνομιλία πραγματοποιήθηκε πριν ο Τραμπ αναρτήσει στο Truth Social ότι το Ισραήλ και το Ιράν επιδιώκουν άμεση κατάπαυση του πυρός.
Διαβάστε: Τραμπ για Μέση Ανατολή: Ισραήλ και Ιράν να σταματήσουν άμεσα τους "πυροβολισμούς"
Axios: Διαφορά νοοτροπίας
Ο Ντόναλντ Τραμπ, λοιπόν, με βάση το Axios, ζήτησε από τον Νετανιάχου τη Δευτέρα 8 Ιουνίου να μη γίνονται επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ... τσίνησε και διαφώνησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, αφού είπε πως πρέπει να συνεχίσει μέχρι τέλους. Στόχος του Ισραήλ είναι να εξαφανίσει Χαμάς και Χεζμπόλαχ και να μην έχει πυρηνικά όπλα το Ιράν, ώστε να μην απειλείται στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, ο Τραμπ κράτησε το χώρο του και αξιωματούχος τόνισε ότι οι επιθέσεις στη Βηρυτό την Κυριακή 7 Ιουνίου, που έφεραν αντίποινα από το Ιράν, δεν υποστηρίζονται των ΗΠΑ.«Ο Νετανιάχου ενημερώθηκε με απόλυτη σαφήνεια ότι αυτός ο κύκλος πρέπει να τερματιστεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμφώνησαν ούτε υποστήριξαν αυτά τα πλήγματα», δήλωσε ο αξιωματούχος. Μάλιστα, άλλοι δύο αξιωματούχοι τόνισε πως στις επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν, τα ξημερώματα της Δευτέρας 8 Ιουνίου, δεν συμμετείχαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Αν αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση ή η συμμαχία είναι διάτρητη, θα φανεί. Παρ' όλα αυτά, στο αμυντικό κομμάτι, δηλαδή την αναχαίτιση των επιθέσεων από το Ιράν προς το Ισραήλ, οι ΗΠΑ συμμετείχαν. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η συνομιλία πραγματοποιήθηκε πριν ο Τραμπ αναρτήσει στο Truth Social ότι το Ισραήλ και το Ιράν επιδιώκουν άμεση κατάπαυση του πυρός.
En