Aπότομα ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή, με τον Αμερικανό πρόεδρο να προαναγγέλλει κλιμάκωση και να διατυπώνει, μέσα σε λίγες μόλις ώρες, νέες απειλές. Ειδικότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε μήνυμα για νέες επιθέσεις στο Ιράν μέσω ανάρτησης στο Truth Social. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως στόχος των ΗΠΑ είναι να καταλάβουν το νησί Χαργκ και άλλες ενεργειακές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, «όπως ακριβώς κάναμε με τη Βενεζουέλα».

Αναλυτικά ο Τραμπ έγραψε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χτυπήσουν το Ιράν (του οποίου ο Ναυτικός Στόλος, η Πολεμική Αεροπορία, τα ραντάρ, τα αντιαεροπορικά συστήματα και κάθε άλλη μορφή άμυνας, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της επιθετικής του ικανότητας, έχουν ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ!) ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ ΑΠΟΨΕ».

«Σε κάποιο σημείο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα καταλάβουμε το νησί Χαργκ και άλλα σημεία με πετρελαϊκές υποδομές και θα αναλάβουμε τον πλήρη έλεγχο των αγορών πετρελαίου και φυσικού αερίου τους, όπως ακριβώς κάναμε με τη Βενεζουέλα, κάτι που αποδίδει εξαιρετικά τόσο για τη Βενεζουέλα όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα», συμπλήρωσε ο Τραμπ.

trump-iran


Σημειώνεται πως χθες, μετά την ολοκλήρωση των χτυπημάτων των ΗΠΑ στο νότιο Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος, σε δηλώσεις που έκανε στο Fox, τόνισε πως «αν μέχρι αύριο (Πέμπτη) το Ιράν δεν φτάσει σε συμφωνία μ' εμάς, τότε θα το κάνουμε σκόνη».

Μέση Ανατολή: Αγωνία στις χώρες του Κόλπου λόγω των συνεχιζόμενων εκρήξεων

Απατηλό όνειρο φαίνεται να αποτελεί η πιθανότητα σύναψης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που θα απομακρύνει τους καπνούς από τη Μέση Ανατολή. Για δεύτερο συνεχές 24ωρο τα πυρά πέφτουν αδιάκοπα σε ένα τοπίο που θυμίζει απέραντο ναρκοπέδιο κι όλα αυτά συμπίπτουν με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον πόλεμο των 12 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, οπότε και οι ΗΠΑ βομβάρδισαν ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αναφερθεί πάνω από 30 φορές στο γεγονός επίπτευξης συμφώνου εκεχειρίας, κάτι που όμως -όπως αποδεικνύεται- μοιάζει ασταθές, αφού μετά τις ανακοινώσεις ακολουθεί το χάος των αντιπαραθέσεων. Το πεδίο των γρίζων ζωνών, των αγεφύρωτων διαφωνιών, παραμένει ευρύ, με Ηνωμένες Πολιτείες και Ιράν να ανταλλάσσουν πλήγματα σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή για δεύτερη συνεχή ημέρα, επιβαρύνοντας περαιτέρω την εύθραυστη εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών τον Απρίλιο.

Ενδιαφέρον έχει πώς τα ισραηλινά ΜΜΕ παρουσιάζουν την πορεία των προσπαθειών για επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Το κανάλι 13 μετέδωσε ότι οι ισραηλινές Αρχές πιστεύουν πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν επιθυμεί επιστροφή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ιράν.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατς, δήλωσε ότι «η αντιπαράθεση με το Ιράν απέχει πολύ από το τέλος της», προσθέτοντας ότι «ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να εξαπολύσει ισχυρά πλήγματα εντός του Ιράν». Σύμφωνα με το κανάλι 14, Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο στρατός είναι έτοιμος να επιστρέψει άμεσα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, εάν αναζωπυρωθεί ο πόλεμος, και ότι αυτό θα επιτρέψει την εκτέλεση επιθέσεων που δεν πραγματοποιήθηκαν στον προηγούμενο γύρο.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε, νωρίτερα, ότι ολοκλήρωσε ένα κύμα «αμυντικών πληγμάτων αυτοπροστασίας» εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων, συστημάτων επιτήρησης και ραντάρ στο νότιο Ιράν. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα πλήξουν το Ιράν «σκληρά», υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη «καθυστέρησε υπερβολικά να συνάψει συμφωνία» για τον οριστικό τερματισμό της σύγκρουσης.

Οι εκρήξεις, τα Στενά του Ορμούζ και οι τιμές πετρελαίου

Στο Ιράν, τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν πληροφορίες για εκρήξεις γύρω από την Τεχεράνη, στην πόλη-λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς και σε άλλες νότιες περιοχές κοντά στα Στενά του Ορμούζ.

Την ίδια στιγμή, οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης δήλωσαν ότι έπληξαν δύο πετρελαιοφόρα που διέρχονταν από τον στρατηγικής σημασίας θαλάσσιο δίαυλο, λίγο αφότου τα κρατικά Μέσα ανέφεραν ότι τα Στενά του Ορμούζ είχαν «κλείσει πλήρως για κάθε τύπο πλοίου». Ωστόσο, δεν υπήρξε άμεση ανεξάρτητη επιβεβαίωση για την επίθεση.

Η CENTCOM, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι «τα εμπορικά πλοία συνεχίζουν να εισέρχονται και να εξέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ».

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος του θαλάσσιου διαδρόμου και της φερόμενης επίθεσης στα πλοία. Το αργό πετρέλαιο Brent, που θεωρείται παγκόσμιο σημείο αναφοράς, σκαρφάλωσε κοντά στα 95 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο περίπου 2%.