Αποποινικοποιείται παγκοσμίως η χρήση ναρκωτικών;
Έντονες συζητήσεις στην Παγκόσμια Επιτροπή
Μια ομάδα από πολιτικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων είναι αρκετοί πρώην πρόεδροι κρατών και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ζήτησαν να υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή των παγκόσμιων πολιτικών για τα ναρκωτικά, με αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Τα μέλη της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Πολιτική των Ναρκωτικών ζητούν πλήρη αναμόρφωση του παγκόσμιου καθεστώτος απαγόρευσης των ναρκωτικών με τις προσπάθειες να επικεντρωθούν στην πρόληψη της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων και όχι στη συνέχιση της ποινικοποίησης της χρήσης των ναρκωτικών.
Μέλη της επιτροπής είναι μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο, ο πρώην πρόεδρο του Μεξικού Ερνέστο Ζεντίγιο, ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Σέζαρ Γκαβίρια, η πρώην πρόεδρος της Ελβετίας Ρουθ Ντρέιφους και ο γνωστός επιχειρηματίας και ιδρυτής της Virgin Group Ρίτσαρντ Μπράνσον.
Η έκθεση απευθύνει έκκληση για τον τερματισμό των τιμωρητικών πολιτικών για τα ναρκωτικά, όπως ο χρόνος φυλάκισης για τους μη βίαιους χρήστες και για τους χρήστες χαμηλού βιοτικού επιπέδου και καλεί να υπάρξει προώθηση των πόρων στην πρόληψη και τη θεραπεία από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών. Υπογραμμίζοντας τις καταστάσεις διαφθοράς και βίας στις οποίες οδηγούν οι καταπιεστικές πολιτικές για τα ναρκωτικά, η έκθεση καλεί τις χώρες να νομιμοποιήσουν ορισμένες ουσίες όπως η κάνναβη, τα φύλλα κόκας και άλλες ψυχοδραστικές ουσίες.
«Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Είναι καιρός να αλλάξουμε πορεία» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην Γενικός
Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. «Χρειαζόμαστε πολιτικές για τα ναρκωτικά που να αποδεικνύουν τι πραγματικά λειτουργεί, παρά πολιτικές που ποινικοποιούν τη χρήση ναρκωτικών, ενώ παραλείπουν να παρέχουν πρόσβαση σε αποτελεσματική πρόληψη ή θεραπεία. Αυτό δεν οδήγησε μόνο σε γεμάτες φυλακές αλλά και σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και επιπτώσεις στην υγεία» συμπλήρωσε.
Η συγκεκριμένη έκθεση έρχεται δύο χρόνια πριν από την επόμενη ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά, όπου οι ηγέτες του κόσμου θα αποφασίσουν σχετικά με τις νέες παγκόσμιες πολιτικές για τον έλεγχο των ναρκωτικών.