Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι θα μεταβεί στη Σρεμπρένιτσα για να παρευρεθεί στην τελετή για την 20ή επέτειο της σφαγής που διαπράχθηκε εκεί από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας και χαρακτηρίσθηκε γενοκτονία από τη διεθνή δικαιοσύνη.

"Είναι καιρός να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι για τη συμφιλίωση, ότι είμαστε έτοιμοι να υποκλιθούμε μπροστά στα θύματα της άλλης πλευράς. Η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε απόψε ότι θα εκπροσωπήσω τη Σερβία στη Σρεμπρένιτσα στις 11 Ιουλίου", δήλωσε ο σέρβος πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρώην υπερεθνικιστής και νυν ευρωπαϊστής, καταδίκασε ως " αποτρόπαιο έγκλημα" τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο 1995, αλλά αρνείται να την αναγνωρίσει ως γενοκτονία, όπως και η πλειοψηφία των Σέρβων.
"Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση αυτή διότι εμείς οι Σέρβοι έχουμε την υποχρέωση να είμαστε υπεύθυνοι και σοβαροί και να δείξουμε ότι σεβόμαστε τα θύματα της άλλης πλευράς. Είναι ο μόνος τρόπος για να αρχίσουν και οι άλλοι να σέβονται τα θύματα της δικής μας πλευράς", είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός.
"Θα πάω στη Σρεμπρένιτσα και θα εκπροσωπήσω τη Σερβία με το κεφάλι ψηλά...Η Σερβία η οποία είναι ικανή να αναγνωρίσει ότι άτομα διέπραξαν εγκλήματα, και ότι αυτά τα άτομα έχουν ονόματα και ότι καταδικάζουμε κάθε ένα από τα εγκλήματα αυτά και ότι θα καταδικάσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης κάθε έναν από τους εγκληματίες αυτούς", πρόσθεσε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Οταν , στις 19 ιουνίου ο Αλεξάντερ Βούτσιτς είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να μεταβεί στη Σρεμπρένιτσα είχε δηλώσει απευθυνόμενος στους Μουσουλμάνους της Βοσνίας: "Οφείλουμε να ζήσουμε εν ειρήνη...Εάν με θέλετε, ο οποίος θα έλθω με το χέρι απλωμένο, είμαι έτοιμος μεταβώ στη Σρεμπρένιτσα".
Ο Αλεξένταρ Βούτσιτς δεν είναι ο πρώτος Σέρβος αξιωματούχος που μεταβαίνει στη Σρεμπρένιτσα. Το 2010, ο τότε πρόεδρος της χώρας, ο φιλοευρωπαίος Μπόρις Τάντιτς, είχε επισκεφθεί τη Σρεμπρένιτσα για να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς.