Σοβαρά ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας στα μουσεία της Γαλλίας προκαλεί η κλοπή κοσμημάτων αξίας περίπου 4 εκατ. ευρώ από το μουσείο Lalique, στο Βίνγκεν-συρ-Μοντέρ, στα βορειοανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η ανταπόκριση της ασφάλειας ήταν ιδιαίτερα καθυστερημένη, καθώς οι υπεύθυνοι έφτασαν στο μουσείο περίπου μία ώρα μετά το περιστατικό, όταν οι δράστες είχαν ήδη διαφύγει.

Διαβάστε: Γαλλία: Μετά το Λούβρο σειρά είχε το μουσείο Lalique - Έκλεψαν κοσμήματα αξίας έως και 4 εκατομμύρια ευρώ

Όπως αναφέρεται, ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους παραβίασε την κεντρική είσοδο του μουσείου και στη συνέχεια έσπασε έξι προθήκες, αφαιρώντας πολύτιμα και ανεκτίμητα κοσμήματα.

Οι γαλλικές Αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ εξετάζονται οι συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η κινηματογραφική διάρρηξη. «Περίπου 20 κομμάτια κοσμημάτων κλάπηκαν. Η ζημιά βρίσκεται ακόμη υπό εκτίμηση, ωστόσο μπορεί να φτάνει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, πιθανότατα κοντά στα 4 εκατομμύρια» ανέφερε πηγή με γνώση της έρευνας. Το μουσείο έπεσε θύμα διάρρηξης την Κυριακή 5 Ιουλίου στις 6:10 π.μ., σύμφωνα με την αστυνομία και κοσμήματα αξίας «αρκετών εκατομμυρίων ευρώ» κλάπηκαν από «αρκετά άτομα με μάσκες», όπως δήλωσε στο franceinfo μια πηγή κοντά στην έρευνα.


Σύμφωνα με τον Christian Dorschner, δήμαρχο του Wingen-sur-Moder και αντιπρόεδρο του μουσείου, μοναδικά κομμάτια έχουν εξαφανιστεί: «Στόχευσαν κάτι ξεχωριστό, δεν μπορώ να το σχολιάσω. Είναι κληρονομιά που έχει κλαπεί, κληρονομιά των μουσείων της Γαλλίας, κληρονομιά Lalique που δημιούργησε τον 1900. Αυτά είναι μοναδικά κομμάτια που δημιούργησε εκείνη την εποχή σε κοσμήματα στο Παρίσι, κομμάτια που δεν πωλούνται».

Το Μουσείο Lalique λειτουργεί από το 2011, κοντά στο εργοστάσιο της εταιρείας, και είναι αφιερωμένο στον διάσημο δημιουργό κοσμημάτων και γυάλινων αντικειμένων της Art Nouveau και της Art Deco, Ρενέ Λαλίκ. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους που παρουσιάζουν το έργο του σπουδαίου Γάλλου δημιουργού.


Έντονες αντιδράσεις μετά τη ληστεία στο μουσείο Lalique: "Η ασφάλεια άργησε μία ώρα"

Ο δήμαρχος είναι έξαλλος επειδή η διάρρηξη έγινε τα ξημερώματα και, ενώ οι συναγερμοί λειτουργούσαν σωστά, μόνο πολύ αργότερα έφτασε στο σημείο η εταιρεία security που διαχειρίζεται το μουσείο. «Όλοι οι συναγερμοί ήταν στη θέση τους, η βιντεοεπιτήρηση, όλα λειτουργούσαν, όλα ήταν ενεργοποιημένα. Έχουμε προσλάβει μια εταιρεία τηλεπαρακολούθησης για αυτό, την οποία αναθέσαμε σε τρίτους και την οποία πληρώνουμε», ανέφερε ο δήμαρχος.

Το μουσείο Lalique, σύμφωνα με την επιμελήτριά του, Véronique Brumm, δεν θα ανοίξει για το κοινό για αρκετές ημέρες.

Η νέα αυτή υπόθεση έρχεται λίγους μήνες μετά τη μεγάλη ληστεία στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, η οποία είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις για την ασφάλεια των γαλλικών μουσείων, τα οποία μέχρι και σήμερα δεν φαίνεται να έχουν βελτιώσει την ασφάλειά τους.