Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η NASA, ο περασμένος Αύγουστος ήταν ο πιο θερμός από το 1881, όταν και ξεκίνησε να καταγράφεται η θερμοκρασία με θερμόμετρα.

Το τρέχον έτος μέχρι στιγμής ήταν γενικά θερμό αλλά και με μερικούς μήνες πιο ψυχρούς σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.

Ο πιο ψυχρός μήνας φέτος ήταν ο Φεβρουάριος, ο οποίος όμως ήταν ο 17ος πιο θερμός συνολικά από τους 134 που έχουν καταγραφεί.

Αντίθετα ο Μάιος και ο Αύγουστος ήταν οι πιο θερμοί που έχουν καταγραφεί ποτέ, ενώ ο Απρίλιος και ο Ιούνιος ήταν ο 2ος και 3ος πιο θερμός, αντίστοιχα.

Οι μετρήσεις αυτές αφορούν φυσικά τον παγκόσμιο μέσο όρο και όχι τοπικές θερμοκρασίες. Αξίζει να σημειωθεί πως και για τους 12 μήνες, και οι 8 υψηλότερες καταγραφές αφορούν έτη μετά το 1989 και κυρίως μετά το 1998.

Οι αριθμοί αυτοί είναι δραματικά υψηλοί αν αναλογιστούμε ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο δεν έχει εμφανιστεί φέτος. Το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο αποτελεί μέρος της ταλάντωσης του Ειρηνικού Ωκεανού.

Εμφανίζεται κατά μέσο όρο κάθε δύο με οκτώ έτη συνοδευόμενα από την αύξηση της θερμοκρασίας των νερών του Ειρηνικού κοντά στον ισημερινό, και προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο.

Η τελευταία πιο σοβαρή εμφάνιση του το 1997 προκάλεσε ζημιές αξίας δισεκατομμυρίων ανά την υφήλιο.

Ο περασμένος Αύγουστος ήταν μεν ο πιο θερμός στην ιστορία, αλλά μόνο κατά μερικά εκατοστά ενός βαθμού Κελσίου σε σχέση με τους αμέσως προηγούμενους, σημειώνει ο Γκάβιν Σμιντ, κλιματολόγος και αναλυτής κλιματικών μοντέλων στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της NASA.

«Δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο σε ένα μήνα ή χρόνο, αλλά στην αδιαμφισβήτητη τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ένας ιδιαίτερα ζεστός Αύγουστος είναι απλά ένα κομμάτι δεδομένων που δείχνει την αρνητική μακροπρόθεσμη τάση», πρόσθεσε ο Σμιντ.