Αφιέρωμα στο Νομισματοκοπείο κάνουν οι Financial Times
<p>Μετά το Grexit εκεί θα εκτυπώνεται το νέο χρήμα, σημειώνει η εφημερίδα</p>
Επίκεντρο των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, χαρακτηρίζει το Εθνικό Νομισματοκοπείο, η εφημερίδα Financial Times, σημειώνοντας πως σε περίπτωση Grexit, εκεί θα τυπώνεται το νέο χρήμα.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να συνάψει συμφωνία με τους δανειστές της, αυτό το κτήριο θα αποτελέσει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια της χώρας να «τρέξει» με άλλο νόμισμα.
Αναφέρει πως την τελευταία δεκαετία, το οικοδομικό συγκρότημα που χτίστηκε το 1941, λειτούργησε ως βασικό γρανάζι στο δίκτυο -μεταξύ τραπεζών και ΑΤΜ- για να εκτυπώνει ευρώ. Πέρυσι, ήταν η μόνη εγκατάσταση στον κόσμο που εκτύπωνε το χαρτονόμισμα των 10 ευρώ. Επίσης, λειτουργεί και ως αποθηκευτικός χώρος για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.
Αν η Ελλάδα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ, τότε θα πρέπει κάποιος να ξεσκονίσει τα μηχανήματα, να αλλάξει τις μήτρες για να αρχίσει να τυπώνεται άλλο νόμισμα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το να τυπωθεί άλλο νόμισμα -πέραν του ευρώ- δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις υλικοτεχνικής φύσης που η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να μπορεί να αντέξει.
«Χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος για να τυπωθεί μια ολόκληρη σειρά χαρτονομισμάτων», αναφέρει ο Μπερντ Κουμέρλε της Giesecke& Devrient, μιας γερμανικής εταιρείας που παράγει χαρτονομίσματα, «η διαδικασία θα πρέπει να γίνει με το σωστό τρόπο. Και αυτό διότι αυτά τα νέα χαρτονομίσματα θα πρέπει να λειτουργούν σε όλο το φάσμα του οικονομικού κύκλου. Επιπλέον, οι άνθρωποι θα πρέπει να αρχίσουν να τα εμπιστεύονται για να αποκτήσουν πραγματική αξία».
Θα... βοηθήσει το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει τα μηχανήματα, αλλά είναι πιθανό να χρειαστεί να αγοράσει από το εξωτερικό το ειδικό υλικό για το υδατογράφημα που φέρει κάθε χαρτονόμισμα. Ακόμη, όμως, κι αν τα μηχανήματα δουλέψουν στο φουλ, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να τυπωθούν τόσα χαρτονομίσματα όση θα είναι και η ζήτηση.
Αν αποτύχει η προσπάθεια, τότε ενδέχεται να υπάρξουν πανικός στην ελληνική αγορά και έτσι να υπονομευτεί η αξιοπιστία του νέου νομίσματος. Αυτό θα προκαλέσει μια εθνική κρίση.
En