Το Ιράν μπορεί να βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και τη συμμαχία των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Ντόναλντ Τραμπ, αλλά το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, το οποίο αναδίδεται στην ασιατική χώρα από τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν έχει εξατμιστεί. Οι τελετές για τον Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος επρόκειτο να ταφεί την Πέμπτη 9 Ιουλίου στην ιερή πόλη Μασχάντ, έχουν αναδείξει κάτι από εκείνες τις θρησκευτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές αντιθέσεις. Όχι υπό την έννοια των νέων εκδηλώσεων βίας, όσο υπό την ανάδειξη της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, που είναι αναμενόμενη σε θεοκρατικό καθεστώς. Έτσι, οι Ιρανοί που έχουν βγει στο ανάχωμα και εναντιώνονται στις ΗΠΑ κυρίως, δεν αποτελούν έκπληξη. Σε κτίριο της Μασχάντ απλώθηκε ένα πελώριο πανό στο οποίο αναγράφεται η φράση «Θα σκοτώσουμε τον Τραμπ», κάτω από μια γροθιά. Αυτό έγινε το βράδυ της Τετάρτης 8 Ιουλίου, ενώ σε διαφορετικό πανό, πιο ορθογώνιο, αναγραφόταν η ίδια φράση και στις δύο γλώσσες. Ίδιο ήταν το μήνυμα πανό που κρατούσαν στην Τεχεράνη την περασμένη Δευτέρα, 6 Ιουλίου. 

Διαβάστε: Νέα κλιμάκωση στο Ιράν: "Αμερικανικό βλήμα χτύπησε την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ"


Ιράν: Προπηλακισμός με βία κατά Πεζεσκιάν και Αραγτσί

Ο Ντόναλντ Τραμπ, βεβαίως, αν και το είπε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα ότι είναι... καταζητούμενος του Ιράν, την Τετάρτη 8 Ιουλίου, δεν είχε πρόβλημα, μέσω της προφορικής απόρριψης διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη, να δώσει ένα τρόπον τινά ΟΚ στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ προκειμένου να συνεχίσουν τις επιθέσεις. Ουδείς, βεβαίως, γνωρίζει ποια είναι η Τεχεράνη για την οποία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μιλάει. Αν, δηλαδή, είναι η πολιτική δύναμη του Ιράν ή οι Φρουροί της Επανάστασης, που πλείστες αναφορές τούς φέρνουν να κάνουν κουμάντο στη χώρα. Πάντως, τόνισε το εξής: «Δέχομαι απειλές συνεχώς. Είμαι ο νούμερο ένα στη λίστα τους». 


Οι λάτρεις του θεοκρατικού καθεστώτος, πάντως, έχουν «σημαδέψει» τους Μασούντ Πεζεσκιάν και Αμπάς Αραγτσί και τους χαρακτηρίζουν προδότες. Ο Πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν έπεσαν θύματα προπηλακισμού, λόγω του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν με τις ΗΠΑ. Μάλιστα, καταγράφηκαν, πλην αποδοκιμασιών και ύβρεων, σωματικές επιθέσεις εις βάρος τους. Μάλιστα, τους φώναζαν «είστε προδότες, σας αξίζει ο θάνατος».