Τα βασανιστήρια έχουν γίνει πλέον τόσο συνήθης πρακτική για την απόσπαση ομολογιών στη Νιγηρία σε βαθμό που πολλά αστυνομικά τμήματα έχουν αξιωματικό βασανιστή, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστίας σε έκθεσή της με τίτλο «Καλώς ήλθατε στη Φωτιά της Κόλασης».

Αστυνομία και στρατός βασανίζουν συστηματικά γυναίκες, άνδρες και παιδιά με ξυλοδαρμούς, αφαιρέσεις νυχιών και δοντιών, εικονικούς πνιγμούς και μορφές σεξουαλικής βίας.

Η νιγηριανή κυβέρνηση δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κανένα σχόλιο επί της έκθεσης της διεθνούς οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έκθεση αναφέρει ότι ως... μέθοδος επίλυσης υποθέσεων Νιγηριανοί συλλαμβάνονται συχνά μαζικά και υποβάλλονται σε βασανιστήρια ως τιμωρία για την απόσπαση χρημάτων ή «ομολογιών».

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι γυναίκα που κατηγορήθηκε για κλοπή κατήγγειλε ότι δέχτηκε σεξουαλική επίθεση και της ψέκασαν δακρυγόνο στον κόλπο.

Οι βασανισμοί είναι ακραίοι ειδικά στα βορειοδυτικά της χώρας στη μάχη κατά των ισλαμιστών της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι 5.000 έως 10.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στα βορειοδυτικά από το 2009 και οι εκτελέσεις είναι συνήθεις σε κέντρα κράτησης.

Δεκαπεντάχρονος έφηβος παρέμεινε επί τρεις εβδομάδες σε κέντρο κράτησης στο Νταματούρου με την υποψία ότι ανήκε στην Μπόκο Χαράμ. Τον χτυπούσαν διαρκώς με ηλεκτροφόρες ράβδους, λαβές όπλου και ματσέτες.

Ο ίδιος δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία που έχυσαν λιωμένη πλαστική ουσία στην πλάτη του και τον ανάγκασαν να περπατήσει και να κυλιστεί επάνω σε σπασμένα μπουκάλια μέσα μία τρύπα.

Πρώην στρατιώτης που υπηρέτησε στη συγκεκριμένη βάση επιβεβαίωσε ότι τα βασανιστήρια εκεί είναι καθημερινή πρακτική. «Ηλεκτροφόρες ράβδοι χρησιμοποιούνται για να μιλήσουν οι κρατούμενοι» είπε.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας συντάχθηκε στη βάση 100 συνεντεύξεων που έλαβε σε 20 επισκέψεις της στη Νιγηρία από το 2007.