Οργή για την ανέγερση σταυρού-μνημείου στο Σαράγεβο
Για "πρόκληση" κάνει λόγο η Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία
Η ανέγερση σταυρού - μνημείου στο Ζλάτιστε πάνω από το Σαράγεβο για τους 6.500 Σέρβους της πόλης που δολοφονήθηκαν στη διάρκεια του πολέμου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και έγινε κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των γενικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 12 Οκτωβρίου.
Οι κάτοικοι του Σαράγεβο είδαν, σήμερα, τον μεγάλο σταυρό που τοποθετήθηκε το Σαββατοκύριακο στην πλαγιά του όρους Τρέμπεβιτς, παρά την προσπάθεια ομάδας νεαρών να τον απομακρύνουν χθες το βράδυ.
Οι έξι νεαροί οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα στο ανατολικό Σαράγεβο και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Από το πρωί, αστυνομικοί περιπολούν στην περιοχή του μνημείου, η ανέγερση του οποίου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία και χαρακτηρίστηκε πρόκληση.
Ο σταυρός τοποθετήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργάνωσης Μπάνισλαβ Ντούκιτς, με την τοποθέτησή του εκπληρώθηκε η υπόσχεση ανέγερσης μνημείου στο Ζλάτιστε, ώστε «να το βλέπει ο Θεός, να το βλέπουν οι Σέρβοι και να το διαφυλάσσουν».
«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας απαγορεύσει να τιμάμε τους 6.500 πεσόντες στο Σαράγεβο, ούτε να αρνείται ότι στην πόλη αυτή υπήρχαν 126 στρατόπεδα αιχμαλώτων, από τα οποία 5000 άνθρωποι ποτέ δεν απελευθερώθηκαν», επισήμανε ο κ. Ντούκιτς.
Ο αναπληρωτής προεδρεύων της Βουλής των Λαών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Στάσα Κόσαρατς ευχαρίστησε το Σύνδεσμο Αιχμαλώτων Πολέμου της Σερβικής Δημοκρατίας για την επιμονή που έδειξαν τα μέλη του στην υλοποίηση της ιδέας.
«Γύρω από την ιδέα αυτή συσπειρώθηκαν πολίτες, κυβερνητικές οργανώσεις και η πολιτική κοινότητα της Σερβικής Δημοκρατίας ως έκφραση της ανάγκης να θυμόμαστε το μαρτύριο του σερβικού λαού σε αυτή την πόλη από το 1992 έως το 1995», ανέφερε ο κ. Κόσαρατς, σημειώνοντας ότι αυτό είναι για τους Σέρβους της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης σημαντικό εθνικό ζήτημα και θέμα εθνικής ταυτότητας.
Δεν πρόκειται για πρόκληση προς τους Βόσνιους Μουσουλμάνους του Σαράγεβο, αλλά για έκφραση της επιθυμίας να στρέψουμε την προσοχή των επόμενων γενιών σε αυτό συνέβη στους Σέρβους του Σαράγεβο στον πόλεμο, πρόσθεσε.
Ο κ. Κοσάρατς είπε ακόμη ότι το μνημείο - σταυρός είναι προσωρινή λύση, καθώς υπάρχει πρωτοβουλία μεγάλου αριθμού πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και της διασποράς στην τοποθεσία αυτή να ανεγερθούν εκκλησία, σταυρός και μνημείο.
Αξιωματούχοι της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση του σταυρού.
Ο αναπληρωτής δήμαρχος του Σαράγεβο Αλιόσα Τσαμπάρα εκτίμησε ότι «αποτελεί απάνθρωπη πράξη και προσβολή με τον πιο βάναυσο τρόπο των θυμάτων της επίθεσης στο Σαράγεβο και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη» και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα και τις τοπικές αρχές να απομακρύνουν αμέσως τον σταυρό.
«Γνωρίζουμε ότι στο σημείο, στο οποίο τοποθετήθηκε ο σταυρός, σκοτώθηκαν άμαχοι στο Σαράγεβο, μεταξύ των οποίων και 1600 παιδιά και κάποιος προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί προεκλογικά», ανέφερε ο κ. Τσαμπάρα.
Το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) εκτίμησε ότι ο συγκεκριμένος σταυρός προσβάλλει το χριστιανικό σύμβολο της ευσπλαχνίας και αποτελεί «πρόκληση και απαράδεκτη κατάχρηση θρησκευτικών συμβόλων, το οποίο οξύνει τις εντάσεις μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δολοφονημένων Παιδιών του Σαράγεβο, Φίκρετ Γκάμπροβιτς είπε ότι πρόκειται για κλασσική πρόκληση. «Τοποθέτησαν σταυρό στον τόπο από τον οποίο δολοφονήθηκαν πολίτες και παιδιά του Σαράγεβο, από την περιοχή από την οποία οι εγκληματίες τρομοκρατούσαν την πόλη και έσπερναν τον φόβο», τόνισε.