Οι Αρχές του Ιράν στοχοποίησαν ελληνικό τάνκερ στα θαλάσσια ύδατα νότια της χώρας, ακινητοποιώντας το πλοίο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ιρανικό κρατικό δίκτυο IRIB. Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό που καταγράφεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την επίθεση που δέχθηκε χθες, Δευτέρα (20/7), πετρελαιοφόρο υπό σημαία Κουβέιτ κοντά στις ακτές του Ομάν, στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ.

Διαβάστε: Ιράν: Νέο μπαράζ επιθέσεων από τις ΗΠΑ - "Στόχος η αποδυνάμωση των επιχειρήσεων εναντίον πλοίων στα Στενά του Ορμούζ"


Στενό του Ορμούζ: Οι Φρουροί της Επανάστασης ακινητοποίησαν ελληνικό τάνκερ

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο συμβάν είχε σημειωθεί και την Κυριακή (19/7) με το δεξαμενόπλοιο KAVOMELEAS, ελληνικής ιδιοκτησίας και με σημαία Μάλτας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν υπήρξαν τραυματισμοί μεταξύ των μελών του πληρώματος, το οποίο δεν αποτελείται από Έλληνες, ενώ οι ναυτικοί εγκατέλειψαν το πλοίο.


Η ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης

Σε ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά και ακινητοποιήθηκαν δύο πετρελαιοφόρα, τα οποία, όπως υποστήριξαν, παραβίασαν τους κανόνες και επιχείρησαν να περάσουν από την επικίνδυνη νότια διαδρομή των Στενών του Ορμούζ, επηρεασμένα από τις υποδείξεις του αμερικανικού στρατού, ύστερα από έκρηξη που σημειώθηκε σε αυτά.




Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι σωστικά συνεργεία βρίσκονται σε εξέλιξη επιχείρησης για την απομάκρυνση των πληρωμάτων από την περιοχή. Παράλληλα, το Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης επανέλαβε την προειδοποίησή του προς τις ναυτιλιακές εταιρείες, καλώντας τες να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των πληρωμάτων και των πλοίων τους, να μη βασίζονται σε πληροφορίες που αποδίδονται στον αμερικανικό στρατό και να αποφεύγουν διαδρομές που χαρακτηρίζονται επικίνδυνες ή επιχειρησιακά μη ασφαλείς.

Ακόμα, στην ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάσταης τονίζεται ότι όσο συνεχίζονται οι αμερικανικές ενέργειες στην περιοχή, τα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν κλειστά και δεν θα πραγματοποιούνται εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου ή χημικών λιπασμάτων μέσω της συγκεκριμένης θαλάσσιας οδού. Όπως γνωστοποίησαν, έχουν ήδη ξεκινήσει «τιμωρητικές επιχειρήσεις» εναντίον αμερικανικών βάσεων, τις οποίες χαρακτηρίζουν επιθετικές, ως απάντηση σε ναυτικές παραβιάσεις.