Σουλτς: Πρέπει να αποφύγουμε την ταπείνωση του ελληνικού λαού
<p>Για το Ευρωκοινοβούλιο το Grexit δεν αποτελεί λύση δήλωσε ο Γερμανός</p>
"Θα προχωρήσουμε με την Ευρωζώνη και την ΕΕ εποικοδομητικά με κοινό πνεύμα ή θα διαλυθεί σήμερα κάτι. Αυτό ακριβώς είπα σήμερα το πρωί στους αρχηγούς κρατών" δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς μετά την έξοδό του από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
"Τα χρονικά περιθώρια μέσα στα οποία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις είναι μικρά και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν έχουν άμεσες επιδράσεις. Απόψε το βράδυ πρέπει να υπάρξει απόφαση. Ελπίζω να υπάρξει εποικοδομητική απόφαση" ανέφερε ο Γερμανός και στη συνέχεια αναφέρθηκε για τα σενάρια Grexit που διέρρευσαν χθες.
"Υπάρχουν κάποιοι που πεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη και ότι το Grexit δεν είναι κίνδυνος. Για το Ευρωκοινοβούλιο το Grexit δεν είναι λύση. Ούτε η προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι επιλογή" τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου κοινοβουλίου.
"Εξαρτώνται πολλά από το πώς θα αντιδράσουν στις προτάσεις η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει διάθεση συμβιβασμού. Είναι σαφές ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς. Διακυβεύονται πολλά. Κανείς δεν είχε προβλέψει ότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε μπροστά σε ένα τέτοιο πρόβλημα. Η Ε.Ε. πρέπει να αποδείξει ότι είναι μια πολιτική υπόσταση που μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα προς τα μέσα ώστε να αποδείξει το δικό της βάρος προς τα έξω. Εχουμε τη μοίρα εκατομμυρίων Ελλήνων που βασίζονται σε αυτή την απόφαση" τόνισε.
"Νομίζω ότι η Γαλλία και η Γερμανία προσπαθούν να βρουν μια κοινή λύση. Και οι δύο πλευρές κατανοούν την ανάγκη συμβιβασμού. Μια πιθανή κοινή γαλλογερμανική λύση είναι μόνο ένα σκέλος του προβλήματος γιατί υπάρχουν μια σειρά από κοινοβούλια που πρέπει να ψηφίσουν" ανέφερε ο Γερμανός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.
Σχολιάζοντας τις ελληνικές προτάσεις που υποβλήθηκαν και βρίσκονται υπό συζήτηση είπε "Οι ελληνικές προτάσεις ήταν προτάσεις που είχαν υποβληθεί από τον κ. Γιούνκερ. Αρχικά τις είχαν απορρίψει. Οτιδήποτε θα τεθεί τώρα στο τραπέζι πρέπει να λαμβάνει υπόψη δύο στοιχεία: Τη θέληση των Ελλήνων να συμβάλλουν, την βούληση και την προετοιμασία της Ευρωζώνης να λάβει υπόψη την δραματική κατάσταση στην Ελλάδα".
Επανερχόμενος στα σενάρια του Grexit και τις χώρες που θα το ήθελαν προσέθεσε "Υπάρχουν κάποιες χώρες πιο σκληρές, υπάρχουν άλλες χώρες που είναι πιο συνεργάσιμες και κατανοούν πάρα πολύ την κατάσταση στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των χωρών της Ευρωζώνης θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα. Δεν μπορώ να σας απαντήσω συγκεκριμένα ποιες χώρες δεν θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Δεν μπορώ να πω ότι η τάδε ή η δείνα χώρα αντιτίθεται στην Ελλάδα. Υπάρχει και η αντίθετη άποψη ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την Ελλάδα στην Ευρωζώνη"