Η υπόθεση του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ αποκτά νέα διάσταση, καθώς τέσσερις γυναίκες που τον είχαν καταγγείλει για σεξουαλική βία αναγνωρίστηκαν επισήμως από τις βρετανικές αρχές ως θύματα εμπορίας ανθρώπων. Οι σχετικές αποφάσεις του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών εκδόθηκαν σταδιακά από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, ενισχύοντας την έρευνα που πλέον εξετάζει τις καταγγελίες όχι μόνο υπό το πρίσμα των σεξουαλικών επιθέσεων, αλλά και της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. 

Διαβάστε: Ρήνος: Η ξηρασία και ο καύσωνας παραλύουν τη μεγαλύτερη εμπορική αρτηρία της Ευρώπης

Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: Οι τέσσερις γυναίκες και η νέα διάσταση της έρευνας

Σύμφωνα με την ένωση που εκπροσωπεί τις καταγγέλλουσες, οι τέσσερις γυναίκες –που εμφανίζονται με τα ψευδώνυμα Ιζαμπέλα, Τζαστίν, Ελίζαμπεθ και Μάργκο– αναγνωρίστηκαν επισήμως ως θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Οι τέσσερις γυναίκες είναι ιδρυτικά μέλη του συλλόγου υπεράσπισης θυμάτων No One Above, ενώ οι υποθέσεις τους παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες βρετανικές αρχές από την οργάνωση Unseen UK, η οποία παρέχει υποστήριξη σε θύματα σύγχρονης δουλείας.

Οι καταγγελίες αφορούν περιστατικά που φέρεται να σημειώθηκαν την περίοδο 1990 έως 2010, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε άλλες χώρες.

Οι περισσότερες από τις γυναίκες που έχουν απευθυνθεί στις αρχές εργάζονταν στο πολυκατάστημα Harrods ή σε άλλες επιχειρήσεις που συνδέονταν με τον Αιγύπτιο επιχειρηματία, όπως το ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι.

Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ πέθανε το 2023, χωρίς να έχει αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες για τις συγκεκριμένες καταγγελίες.

Στο μικροσκόπιο και πιθανοί συνεργοί

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται και στις καταθέσεις των γυναικών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του περιβάλλοντος του πρώην ιδιοκτήτη του Harrods.

Η Ιζαμπέλα, η οποία εργαζόταν στο Harrods το 2001, υποστήριξε ότι ο Αλ Φαγέντ δεν θα μπορούσε να ενεργεί χωρίς τη συνδρομή ενός ευρύτερου μηχανισμού. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, δεν επρόκειτο μόνο για τις πράξεις ενός ανθρώπου, αλλά για ένα σύστημα που, όπως υποστηρίζει, επέλεγε γυναίκες και στη συνέχεια τις πίεζε να παραμείνουν σιωπηλές.

Η υπόθεση είχε ήδη λάβει νέα τροπή τον περασμένο Απρίλιο, όταν έγινε γνωστό ότι και η πρώην πωλήτρια του Harrods Ρέιτσελ Λόου είχε επίσης αναγνωριστεί από το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών ως θύμα εμπορίας ανθρώπων.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, 157 γυναίκες έχουν απευθυνθεί στη βρετανική αστυνομία, καταγγέλλοντας τον Αλ Φαγέντ για βιασμό, σεξουαλικές επιθέσεις και σεξουαλική εκμετάλλευση.

Παράλληλα, δεκάδες πρώην εργαζόμενες έχουν υποβάλει αιτήματα αποζημίωσης μέσω του ειδικού προγράμματος που δημιούργησε το Harrods μετά τις αποκαλύψεις.

Οι βρετανικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα και για πρόσωπα που φέρονται να διευκόλυναν τις ενέργειες του πρώην επιχειρηματία. Μέχρι στιγμής, έξι άτομα έχουν ανακριθεί, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί κάποια σύλληψη, ενώ μέρος των καταθέσεων έχει ληφθεί στο πλαίσιο έρευνας για εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.