Επιχείρηση που βάζει ακόμα ένα λιθαράκι στη φερόμενη ως απείθεια του Ισραήλ απέναντι στους κανόνες του ΟΗΕ έγινε την Τρίτη 25 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, η αστυνομία του Ισραήλ θέλησε να διώξει την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) από κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης που διαχειρίζεται στην Ιερουσαλήμ. Οι αξιωματούχοι έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν μέλη της UNRWA ότι συμμετείχαν στην επιχείρηση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, που έγινε η αφορμή για τον πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος, παρά το ειρηνευτικό πλάνο, συνεχίζεται. Μάλιστα, είχαν ετσιθελικά απαγορεύσει δράσεις τους στο Ισραήλ από την αρχή του 2025. Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάν Μπεν Γκβιρ, μίλησε διθυραμβικά για την επιχείρηση, που έχει ως στόχο να φύγει η UNRWA από το κτίριο. «Γράφουμε Ιστορία! Σήμερα (σημ. 25/8) το πρωί, αρχίζουμε να διώχνουμε την UNRWA από την Καφρ Ακάμπ», έγραψε ο Μπεν Γκβιρ στην εφαρμογή Telegram.

Διαβάστε: ΟΗΕ: Ο επικεφαλής της UNRWA ζητά έρευνα για τον θάνατο εργαζομένων της υπηρεσίας στον πόλεμο της Γάζας

Είχαν προειδοποιήσει

Τα μέλη της UNRWA δεν εξεπλάγησαν από την επίθεση, αφού είχαν προβεί σε πολές προειδοποιήσεις. Είχαν σημειώσει ότι οι ισραηλινές αρχές απειλούσαν το κέντρο κατάρτισης της Καλάντια, που βρίσκεται ανάμεσα στη συνοικία Καφρ Ακάμπ, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, και τον καταυλισμό προσφύγων της Καλάντια. Το κέντρο, που δημιουργήθηκε το 1952, παρέχει κάθε χρόνο επαγγελματική κατάρτιση σε περίπου 340 Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την UNRWA.

«Σήμερα (σημ. 25/8) το πρωί, σημαντικές δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας, σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους οργανισμούς, επεμβαίνουν για να κάνουν να εφαρμοστεί ο νόμος και να φύγει η UNRWA από τις εγκαταστάσεις», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Μπεν Γκβιρ και προσέθεσε: «Μια οργάνωση, υπάλληλοι της οποίας έχουν εμπλοκεί στην τρομοκρατία και η οποία, χίλιες φορές, έχει λειτουργήσει ως κάλυμμα της Χαμάς, δεν έχει το δικαίωμα να υπάρχει ούτε ένα δευτερόλεπτο παραπάνω, και δεν έχει θέση στην Ιερουσαλήμ ούτε στο κράτος του Ισραήλ».

"Βρίσκεται στα χέρια μας"

Η UNRWA δεν αποδείχθηκε αθώα του αίματος, αφού διεθνής έρευνα μετά τις κατηγορίες του Ισραήλ αποκάλυψε ορισμένα «προβλήματα σε σχέση με την ουδετερότητα» στο εσωτερικό της UNRWA. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το Ισραήλ δεν έδωσε καταληκτικές αποδείξεις προς υποστήριξη της κύριας κατηγορίας του που αφορούσε την απασχόληση μελών τρομοκρατικών οργανώσεων στις τάξεις της. Αυτό δεν αποθάρρυνε. «Η UNRWA βρίσκεται στα χέρια μας», έγραψε ο Μπεν Γκβιρ στον λογαριασμό του στο Telegram ως λεζάντα μιας φωτογραφίας η οποία δείχνει την ισραηλινή σημαία που υψώθηκε στη στέγη του κέντρου.

Το Ισραήλ κατέλαβε και εν συνεχεία προσάρτησε την ανατολική Ιερουσαλήμ το 1967, ένα μέτρο που δεν αναγνωρίζεται από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο δήμος της Ιερουσαλήμ ξεκίνησε την Τρίτη 25 Αυγούστου «εργασίες ανακαίνισης" για τη δημιουργία ενός "νέου εκπαιδευτικού και κοινοτικού συγκροτήματος στην Ιερουσαλήμ, στη συνοικία Καφρ Ακάμπ, προς όφελος των χιλιάδων αράβων κατοίκων της». Η επέμβαση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε την επομένη της επίσκεψης στο σημείο εκπροσώπων περισσότερων από 25 διπλωματικών αποστολών και διεθνών οργανισμών.