Στον πυθμένα της θάλασσας, σε βάθος 550 μέτρων, επικεντρώνονται οι εκτιμήσεις των αρχών για την τύχη των 20 αγνοουμένων του καταμαράν της Filojet, το οποίο βυθίστηκε την Κυριακή στα ανοιχτά της Κερύνειας. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό οι επιβαίνοντες να έχουν παγιδευτεί στο εσωτερικό του βυθισμένου σκάφους.

Διαβάστε: Ναυάγιο στην Κερύνεια: Εντοπίστηκε το καταμαράν που βυθίστηκε, σε βάθος 550 μέτρων - Συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους


Ναυάγιο στην Κερύνεια: Επιστράτευση υποβρύχιων drones και ρομπότ για τον εντοπισμό των αγνοουμένων

Ένα 24ωρο μετά το συμβάν, οι σοροί οκτώ Τούρκων επιβατών έχουν ήδη ανασυρθεί, ενώ τα ακριβή αίτια της βύθισης παραμένουν υπό διερεύνηση. Στην περιοχή των ερευνών έχουν καταπλεύσει δύο τουρκικά πολεμικά πλοία, εξοπλισμένα με εξελιγμένα υποβρύχια drones που έχουν δυνατότητα κατάδυσης έως και τα 1.000 μέτρα.

Όπως δήλωσε ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ουνάλ Ουστέλ, ειδικά ρομπότ πραγματοποιούν χαρτογράφηση του βυθού περιμετρικά του πλοίου, με την ελπίδα να υπάρξει κάποια εξέλιξη στις έρευνες.

«Ρομπότ χρησιμοποιούνται για τη χαρτογράφηση της περιοχής γύρω από το πλοίο (...). Ελπίζουμε ότι αυτές οι προσπάθειες θα αποδώσουν καρπούς μέχρι το βράδυ», δήλωσε ο Ουστέλ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA.

Την ίδια ώρα, ο καπετάνιος του καταμαράν, ο οποίος κρατείται μαζί με επτά μέλη του πληρώματος και ένα στέλεχος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, υποστήριξε ενώπιον της δικαιοσύνης ότι η πλώρη του σκάφους καταστράφηκε από τη σφοδρότητα των κυμάτων, λίγα μόλις μίλια μετά την αναχώρησή του από το λιμάνι της Κερύνειας.