Η ζωή μιμείται την τέχνη και στην περίπτωση του 48χρονου Ρομπέρτο Χαμίντοβιτς, ενός Βόσνιου Ρομ που ήταν ο εγκέφαλος πίσω από δίκτυο ανήλικων κλεφτών το οποίο ξάφριζε περαστικούς στο Μετρό του Παρισίου και την Ντίσνεϊλαντ, ο Κάρλος Ντίκενς θριαμβεύει. Στο τέλος ήταν ο Όλιβερ Τουίστ που βγήκε στον αφρό εις βάρος του Φέιγκιν, τον οποίο ο «Guardian» παρομοίασε με το μεσήλικο αρχισυμμορίτη, αλλά για τους ανήλικους, στην πλειονότητά τους κορίτσια, που αισθάνθηκαν βαρύ το χάλκαιο χέρι του φόβου, σε αυτήν τη ζωή ο γυρισμός θα είναι από δύσκολος έως αδύνατος. Από την Αστυνομία προκύπτει ότι το κέρδος του Χαμίντοβιτς ημερησίως ήταν 25.000 ευρώ, ενώ υπήρχαν κοριτσάκια 10 ετών στη συμμορία. Η πληροφορία σαστίζει, κυρίως διότι τα πιτσιρίκια που δεν τα κατάφερναν καλά περνούσαν ειδεχθή βασανιστήρια, με ξυλοδαρμούς, εγκαύματα, ακόμα και σεξουαλικές κακοποιήσεις, όπως αναφέρεται στο βρετανικό μέσο. 

Διαβάστε: Λαμία: Στη φυλακή δύο ανήλικοι για κλοπές σε παιδικό σταθμό, καφετέρια και δίκυκλα

Παρίσι: Ζωάρα εις βάρος παιδιών

Ο βίος της οικογένειας έπασχε σε διακριτικότητα. Ο Χαμίντοβιτς και οι συν αυτώ επέδειχναν έναν πλούτο που φέρεται να είχαν αποκομίσει μέσω της τρομοκρατίας. Ρούχα από brand, ξενοδοχεία πεντάστερα, εστιατόρια και αυτοκίνητα για πλούσιους και πονταρίσματα στο καζίνο. Οι πιτσιρικάδες διαβιούσαν σε ξενοδοχεία φτηνά ή εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Επτά μέλη του κυκλώματος (τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες) δικάστηκαν για εμπορία ανθρώπων, οργανωμένες κλοπές, διαφθορά ανηλίκων, ξέπλυμα χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, στο πλαίσιο αυτού που οι ερευνητές περιγράφουν ως διεθνές δίκτυο πορτοφολάδων που δρα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Το δικαστήριο επέβαλε στον Χαμίντοβιτς τη μέγιστη ποινή των οκτώ ετών φυλάκισης και πρόστιμο 500.000 ευρώ. Η σύζυγός του, Λέιλα, καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 300.000 ευρώ. Δύο γιοι του ζευγαριού, ένας ανιψιός και δύο γυναίκες συγγενείς καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από πέντε έως επτά χρόνια, καθώς και σε χρηματικά πρόστιμα.  Όλοι θα απελαθούν, ουδείς θα επιστρέψει στη Γαλλία άμα τη αποφυλακίσει του. 


Είχαν συλλάβει το θείο του για εμπορία ανθρώπων

Επειδή σόι πηγαίνει το βασίλειο της... Δανιμαρκίας, όπου υπάρχει κάτι σάπιο κατά τον Άμλετ, οι Γάλλοι αστυνομικοί αντάμωσαν με Χαμίντοβιτς για δεύτερη φορά, αφού το 2010 είχαν συλλάβει το θείο του, 58χρονο Φέχμι Χαμίντοβιτς, κοντά στη Ρώμη. Το δίκτυο του ανιψιού, κάτι σαν Άντι Γκαρσία στον «Νονό 3», παρακολουθείται εδώ και χρόνια, ωστόσο ο Φέχμι είχε ήδη καταδικαστεί για εμπορία ανθρώπων στην Αυστρία, μαζί με τους δύο γιους του και άλλα 12 μέλη του κυκλώματος στη νότια Γαλλία και την Ιταλία. Τότε, ο επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας του Παρισιού, Κριστιάν Φλας, είχε δηλώσει: «Είναι σαν να έχουμε διαλύσει μια εντελώς μεσαιωνική δομή».

Μετά την καταδίκη του Φέχμι Χαμίντοβιτς το 2013 σε επτά χρόνια φυλάκισης, ο έλεγχος του κυκλώματος πέρασε στον Ρομπέρτο, ο οποίος φέρεται να το... απογείωσε. Από την Αστυνομία αναφέρθηκε πως ευθυνόταν για το περίπου 75% των κλοπών στο Μετρό του Παρισιού. Στο δικαστήριο, ωστόσο, ο Ρομπέρτο Χαμίντοβιτς υποστήριξε ότι ήταν έμπορος μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και κέρδιζε από 2.000 έως 5.000 ευρώ τον μήνα.

Σε περίπτωση που πιάνονταν οι ανήλικοι αλαφροχέρηδες, είχαν οδηγίες να λένε στην Αστυνομία ότι ήταν 12 ετών -δηλαδή ένα χρόνο κάτω από το όριο ποινικής ευθύνης στη Γαλλία- με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να υποχρεώνονται να τους αφήνουν ελεύθερους. Η εισαγγελέας περιέγραψε την καθημερινότητα των κοριτσιών ως ιδιαίτερα «δύσκολη και επώδυνη». «Παιδιά χωρίς ρίζες, χωρίς μέλλον, των οποίων οι γονείς μερικές φορές δεν γνωρίζουν καν την ημερομηνία γέννησής τους», είπε. Σύχναζαν κοντά σε ΑΤΜ, περίμεναν τους πελάτες να πληκτρολογήσουν τον κωδικό PIN και στη συνέχεια τους περικύκλωναν και τους έκλεβαν χρήματα και πορτοφόλια.

Ονόμασαν το γιο τους Αλ Καπόνε 

Ο Χαμίντοβιτς και η σύζυγός του εκτιμάται ότι συγκέντρωσαν περίπου 2 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων φέρεται να είναι κρυμμένο στο εξωτερικό. Το ζευγάρι περνούσε μέρος του χρόνου του στο παραθαλάσσιο θέρετρο Πούλα της Κροατίας. Ο γιος του, Ρομπέρτο τζούνιορ, ένα από τα 13 παιδιά της οικογένειας, μεγάλωσε στη Ρώμη υπό τη φροντίδα της γιαγιάς του και μετακόμισε στη Γαλλία σε ηλικία 14 ετών. Όπως και τα αδέλφια του, δεν πήγαινε τακτικά στο σχολείο. Τα περισσότερα μέλη της οικογένειας δεν μπορούν να διαβάσουν ή να γράψουν.

Ο ίδιος και η σύζυγός του, Αλεσάντρα, έχουν έναν τρίχρονο γιο, τον... Αλ Καπόνε, ο οποίος μεγαλώνει με νταντά στη Βοσνία, σύμφωνα με τη «Le Monde». Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Χαμίντοβιτς τζούνιορ είπε στους ερευνητές ότι δεν έπινε αλκοόλ, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι είχε ξοδέψει 1.420 ευρώ για δύο μπουκάλια σαμπάνιας σε νυχτερινό κέντρο του Παρισιού, προκειμένου να γιορτάσει την αποφυλάκιση του αδελφού του, Γκόραν.