Επίθεση με δακρυγόνα δέχθηκε ο δήμαρχος της πόλης Σεν Ντενί, Μπαλί Μπαγκαγιόκο, όταν επιχειρούσε να λειτουργήσει ως «ασπίδα» προστασίας για μαθητές και φοιτητές που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία για την κατάσταση στην εκπαίδευση στη Γαλλία.

Διαβάστε: Γαλλία: Επαναλειτουργούν τα σχολεία μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα - "Οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν αν δεν μας ακούσουν" (Εικόνες & Βίντεο)


Γαλλία: Επίθεση με δακρυγόνα σε δήμαρχο που έγινε "ασπίδα" για διαδηλωτές μαθητές - "Σταματήστε, σταματήστε", φώναζε

Όπως αποτυπώνεται στο βίντεο που καταγράφει το περιστατικό, ο δήμαρχος απευθύνεται προς τις αστυνομικές δυνάμεις φωνάζοντας «σταματήστε, σταματήστε», σε μια προσπάθεια να ανακόψει την επέμβασή τους και να αποτρέψει τη χρήση βίας.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Γαλλία την Τρίτη, με καθηγητές, γονείς και μαθητές λυκείου να βγαίνουν στους δρόμους ενώ ο πρωθυπουργός, Σεμπαστιάν Λεκορνί, έκανε λόγο για τις πιο βίαιες μαθητικές διαδηλώσεις εδώ και δεκαετίες.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού σε διαδηλώσεις σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Στρασβούργο, η Ρεν και η Τουλούζη. Οι πορείες προσέλκυσαν περισσότερους από 250.000 ανθρώπους σε δεκάδες πόλεις, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών, αν και οι διοργανωτές δήλωσαν ότι συμμετείχαν 450.000.

Στις διαδηλώσεις, στις οποίες ένας 15χρονος έχασε το ένα του χέρι τη Δευτέρα από χειροβομβίδα κρότου λάμψης, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 215 έφηβοι και 85 μέλη του προσωπικού σχολείων. Σύμφωνα με τον Λεκορνί, είναι «ο βαρύτερος απολογισμός εδώ και δεκαετίες που έχει πληρώσει το σχολικό σύστημα». Το γραφείο του ανέφερε ότι περισσότεροι από 700 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Τα αιτήματα των μαθητών επικεντρώνονται στην υποστελέχωση και την έλλειψη χρηματοδότησης.