Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε χθες κατηγορίες σ' έναν πρώην στρατιωτικό της Κίνας για αντιγραφή απόρρητων φακέλων από δίκτυο αμερικανικών υπολογιστών ενόσο δούλευε ως εξωτερικός συνεργάτης σε στρατιωτική βάση στο Κουβέιτ το 2013.
 
Το υπουργείο απήγγειλε κατηγορίες για ψευδές δηλώσεις και καταστροφή υπολογιστών του στρατού εναντίον του Γουέι Τσεν, 61, κάτοικο του Ουέστφιλντ, στην πολιτεία της Μασαχουσέτης, λέγοντας ότι απέκρυψε την στρατιωτική του προϋπηρεσία σε ξένη χώρα σε ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσε για να πάρει άδεια εργασίας ως διαχειριστής συστήματος υπολογιστών. Αφού προσλήφθηκε, αντέγραψε απόρρητους φακέλους από τον υπολογιστή σε προσωπικό στικάκι (USB) και προσπάθησε να αποκρύψει την ενέργειά του διαγράφοντας τα μητρώα του δικτύου, σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης.
 
Ο Τσεν, που απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα, υπηρέτησε σε αντιαεροπορική μονάδα στον κινεζικό στρατό από το 1971 έως το 1976, αλλά δεν το δήλωσε στο ερωτηματολόγιο πριν ξεκινήσει να δουλεύει στο στρατόπεδο Μπούρινγκ στο Κουβέιτ, σύμφωνα με την κατηγορία. Η ανακοίνωση δεν ανέφερε τί περιείχαν οι φάκελοι ή τί έκανε μ' αυτούς. Αν βρεθεί ένοχος, μπορεί να εκτίσει μέχρι και 15 χρόνια στη φυλακή.