To δεύτερο βιβλίο της τριλογίας για τη ζωή του Έντουαρντ Σνόουντεν θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο, ενώ σύντομα ο διάσημος σκηνοθέτης του Χόλιγουντ Όλιβερ Στόουν θα ανακοινώσει την ημερομηνία και τον τόπο όπου θα δοθεί η πρεμιέρα της ταινίας του που θα είναι βασισμένη στην ζωή του πρώην τεχνικού συμβούλου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών (NSA), δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι ο πελάτης του δεν έχει αποφασίσει να ζητήσει να του χορηγηθεί η ρωσική υπηκοότητα.

Ο δικηγόρος του Σνόουντεν και συγγραφέας του βιβλίου Ανατόλι Κουτσερένα δήλωσε στο πρακτορείο σχετικά με το βιβλίο: "Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον εκδοτικό οίκο και μας έχουν ήδη στείλει το εξώφυλλο".

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας με τίτλο "Τα Παιδιά του Κάιν" είναι ένα ψυχολογικό και πολιτικό θρίλερ, βασισμένο στην ιστορία του Σνόουντεν. Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία ενός αμερικανού πληροφοριοδότη, του Τζόσουα Κολντ, ενός χαρακτήρα που μοιάζει στον Σνόουντεν και τον οποίο παρακολουθεί η κυβέρνηση. Ο συγγραφέας του εκτιμά ότι πιθανώς να μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Το πρώτο μέρος της τριλογίας ("Η Εποχή του Χταποδιού") κυκλοφόρησε στα ρωσικά και στα αγγλικά τον περασμένο Μάρτιο, ενώ η ημερομηνία κυκλοφορίας του τρίτου βιβλίου της σειράς ("Το Φιλί του Ιούδα") δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο Κουτσερένα έχει πουλήσει τα δικαιώματα της τριλογίας στον σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν. "Θα υπάρξει σύντομα μία συνάντηση με τον Όλιβερ Στόουν και τον Μόριτζ Μπόρμαν, τον παραγωγό της ταινίας, κατά την οποία θα συζητήσουμε το που θα γίνει η πρεμιέρα της. Θεωρώ ότι το πιθανότερο είναι να γίνει στη Ρωσία, αλλά η απόφαση θα ληφθεί στη διάρκεια της συνάντησης", είπε ο Κουτσερένα.
Πρωταγωνιστής της ταινίας θα είναι ο Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, ενώ σε αυτή θα έχει ρόλο και ο Νίκολας Κέιτζ. Το 2013, ο Σνόουντεν έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για παράνομα προγράμματα παρακολούθησης της NSA.

Στις ΗΠΑ, κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης έως και 30 χρόνια κατηγορούμενος για κατασκοπεία και κλοπή κυβερνητικής περιουσίας.
Την 1η Αυγούστου 2013, η Ρωσία του χορήγησε προσωρινό άσυλο για ένα χρόνο. Τον Αύγουστο 2014, ο Σνόουντεν έλαβε τριετή άδεια παραμονής στη Ρωσία.
Η διαδικασία για την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας προϋποθέτει ότι ο αιτών θα πρέπει να διαμένει στη χώρα τουλάχιστον πέντε χρόνια, εξήγησε ο δικηγόρος του.