Τουλάχιστον 15 νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού στην Καμπούλ
Επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο κέντρο της Καμπούλ είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 15 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 να τραυματιστούν. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επίθεση στην αφγανική πρωτεύουσα μετά την ανάδειξη στην ηγεσία των Ταλιμπάν του διαδόχου του μουλά Όμαρ.
Από την έκρηξη καταστράφηκαν πολλές κατοικίες καθώς και μία αγορά και προκλήθηκε ένας κρατήρας βάθους περίπου δέκα μέτρων όχι μακριά από ένα κτίριο του στρατού, στη συνοικία Σαχ Σαχίντ, στην ανατολική Καμπούλ.
Ο απολογισμός έφθασε τους 15 νεκρούς και τους τουλάχιστον 240 τραυματίες, "από τους οποίους 47 είναι γυναίκες και 33 παιδιά", σύμφωνα με τον Σάγεντ Ζαφάρ Χασέμι, εκπρόσωπο του αφγανού προέδρου Ασράφ Γάνι, ο οποίος επισκέφθηκε τους τραυματίες σε νοσοκομείο το οποίο διαχειρίζεται η ιταλική μη κυβερνητική οργάνωση Emergency.
"Οι δράστες της επίθεσης αυτής είχαν σκοπό να διαπράξουν αιματοχυσία", δήλωσε ο στρατηγός Αμπντούλ Ραχμάν Ραχίμι, επικεφαλής της αστυνομίας της Καμπούλ.
Οι αφγανικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να προσφέρουν αίμα στα νοσοκομεία, τα οοια γέμισαν με τραυματίες μετά την επίθεση, την οποία καταδίκασε έντονα ο Γάνι.
"Πραγματοποιώντας επίθεση σε μία συνοικία με κατοικίες, οι εχθροί του αφγανικού λαού αποκομίζουν μόνο μίσος", δήλωσε, ενώ οι ερευνητές της αστυνομίας εκτιμούν πως στόχος των επιθέμενων ήταν το στρατιωτικό κτίριο που βρίσκεται κοντά στο σημείο της επίθεσης.
Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ζαμπιχουλάχ Μοτζάχιντ, εκπρόσωπος των ανταρτών Ταλιμπάν δήλωσε πως δεν "γνωρίζει" για την επίθεση αυτή. Οι Ταλιμπάν σκότωσαν χθες εννέα ανθρώπους σε μία σειρά επιθέσεων στη χώρα.
Οι Ταλιμπάν δεν διεκδικούν γενικά την ευθύνη των επιθέσεων στις οποίες σκοτώνονται άμαχοι, αν και είναι υπεύθυνοι για την πλειονότητα των βίαιων επεισοδίων εναντίον αμάχων, σύμφωνα με μία έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (Unama), που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.
Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, που σημαδεύθηκε από το τέλος της μάχιμης αποστολής του NATO, οι βιαιότητες εναντίον αμάχων έφθασαν σ' ένα επίπεδο ρεκόρ με 1.592 θανάτους και 3.329 τραυματισμούς, σύμφωνα με την Unama.
Οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν τα θύματα στους κόλπους της αφγανικής αστυνομίας και του στρατού που αντιμετωπίζουν μόνοι τους μία εξέγερση η οποία εκτείνεται πλέον σχεδόν στο σύνολο του Αφγανιστάν και όχι μόνο στο νότιο τμήμα της χώρας.
Οι βιαιότητες στην Καμπούλ, στην Κανταχάρ και στη Λογκάρ είναι το πρώτο κύμα μεγάλων επιθέσεων που εξαπολύεται μετά την ανάδειξη του μουλά Αχτάρ Μανσούρ στην ηγεσία των Ταλιμπάν την περασμένη εβδομάδα, σε αντικατάσταση του ιστορικού ηγέτη μουλά Όμαρ.
"Αυτό το νέο κύμα επιθέσεων δείχνει πως ο μουλάς Μανσούρ δεν είναι καλύτερος από τον μουλά Όμαρ", εκτίμησε ο στρατιωτικός αναλυτής Μίρζα Μοχάμαντ Γιαρμάντ. "Η αφγανική κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει να επωφεληθεί από τις διαιρέσεις των Ταλιμπάν".
Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση είναι το φλέγον θέμα που κληρονομεί ο μουλάς Μανσούρ. Έπειτα από έναν πρώτο κύκλο συνομιλιών στις αρχές Ιουλίου στο Πακιστάν, μία δεύτερη συνάντηση των δύο πλευρών επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε επ΄αόριστον έπειτα από την ανακοίνωση του θανάτου του μουλά Όμαρ.
Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία για την επανάληψη του διαλόγου αυτού που παραμένει η "μόνη αξιόπιστη επιλογή" προκειμένου να σταθεροποιηθεί η περιοχή, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής του πακιστανικού στρατού, στρατηγός Ράχιλ Σαρίφ.