Αποποινικοποιείται η πορνεία στη Βρετανία;
<p>Oι άντρες χρειάζονται περισσότερο σεξ, καταλήγει σχετική μελέτη</p>
Η αποποινικοποίηση της πορνείας στη Βρετανία θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση των βιασμών και των επιθέσεων σε βάρος γυναικών, υποστηρίζει ένα ερευνητικό ινστιτούτο, το οποίο χαρακτήρισε αναποτελεσματικές και σπατάλη δημοσίου χρήματος τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ελεγχθεί η σωματεμπορία.
Η βιομηχανία του σεξ στη Βρετανία --που υπολογίζεται ότι αποφέρει 4 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως-- θα εξακολουθήσει να ακμάζει καθώς οι άνδρες έχουν πολύ μεγαλύτερη επιθυμία για σεξ από τις γυναίκες και η ζήτηση για σεξουαλική διασκέδαση από τους άνδρες "αυξάνεται και είναι αδύνατον να ξεριζωθεί", υποστηρίζεται στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων.
"Οι άνδρες θα ήθελαν να κάνουν σεξ με συχνότητα διπλάσια από εκείνη που επιθυμούν οι γυναίκες. Αυτό το χάσμα στη σεξουαλική επιθυμία μεταξύ ανδρών και γυναικών αυξάνεται με τον χρόνο και δεν μπορούμε να το απορρίψουμε ως έναν ξεπερασμένο πατριαρχικό μύθο, όπως υποστηρίζουν μερικές φεμινίστριες" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κοινωνιολόγος και συγγραφέας της μελέτης Κάθριν Χάκιμ. Απέρριψε μάλιστα τον ισχυρισμό ότι η πορνεία, η πορνογραφία και οι αισθησιακοί, πριβέ χοροί μπορεί να είναι επιζήμιοι για την κοινωνία και να προωθούν τους βιασμούς και τη βία σε βάρος των γυναικών, υποστηρίζοντας αντίθετα ότι μπορεί ακόμη και να βοηθούν στον περιορισμό τέτοιου είδους εγκλημάτων.
Ωστόσο, ακτιβιστές που αγωνίζονται κατά της βίας σε βάρος των γυναικών χαρακτήρισαν την έκθεση αυτή "ανησυχητικά μονόπλευρη" και τόνισαν ότι το επιχείρημα πως οι άνδρες ενδιαφέρονται περισσότερο απο τις γυναίκες για το σεξ είναι "καταγέλαστο".
Νόμοι που νομιμοποιούν ή αποποινικοποιούν το εμπόριο του σεξ έχουν ήδη περάσει στην Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Νέα Ζηλανδία. Άλλες χώρες, όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, ο Καναδάς και η Βόρεια Ιρλανδία έχουν υιοθετήσει το λεγόμενο "σκανδιναβικό μοντέλο" που στοχεύει στην τιμωρία των πελατών, όχι όμως και των προσώπων που οδηγούνται στην πορνεία.
"Οι νόμοι περί πορνείας είναι πεπαλαιωμένοι, λανθασμένοι και περιττοί. Η αποποινικοποίηση είναι ο μοναδικός εφικτός τρόπος για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Η πρόταση να αντιγράψουμε το σουηδικό μοντέλο και να τιμωρούμε τους πελάτες είναι σπατάλη δημοσίου χρήματος", ανέφερε η Χάκιμ.
Η έκθεση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά το σάλο που προκάλεσε μια πρόταση της Διεθνούς Αμνηστείας που τασσόταν υπέρ της αποποινικοποίησης της πορνείας. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και από προσωπικότητες διεθνούς κύρους όπως η Αμερικανίδα ηθοποίος Μέριλ Στριπ.
Η πορνεία είναι νόμιμη στη Βρετανία. Είναι παράνομο ωστόσο να διατηρεί κανείς οίκο ανοχής, να εργάζονται πολλές ιερόδουλες μαζί στον ίδιο χώρο και να "ψαρεύουν" πελάτες.
Η Σάρα Γκριν, η διευθύντρια του Συνασπισμού Σταματήστε τη Βία Κατά των Γυναικών επισήμανε ότι η έκθεση της Χάκιμ παραλείπει στοιχεία όπως η μικρή ηλικία στην οποία ωθούνται οι κοπέλες στην πορνεία καθώς και η βία που υφίστανται οι ιερόδουλες. "Οι ισχυρισμοί ότι οι άνδρες ενδιαφέρονται περισσότερο για το σεξ (...) είναι καταγέλαστοι. Ένας σύγχρονος έφηβος θα μπορούσε να εξηγήσει στη συγγραφέα το πώς και το γιατί οι άνδρες διατυπώνουν τέτοιους ισχυρισμούς για τις σεξουαλικές εμπειρίες και επιθυμίες τους και το γιατί οι γυναίκες υποβαθμίζουν τις δικές τους", τόνισε.