Απόλυτα ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις έναντι της Ελλάδας είναι ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Der Standard", τονίζοντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

Μιλώντας για τη μαραθώνια συνεδρίαση της 12ης Ιουλίου, υποστήριξε ότι και οι μικρές χώρες έχουν λόγο στην Ευρωζώνη και τις αποφάσεις δεν τις λαμβάνουν οι "μεγάλοι" όπως η Γερμανία, ενώ το γεγονός ότι η Σλοβακία είχε την ίδια στάση με τη Γερμανία έναντι της Ελλάδας δεν σημαίνει "υπακοή" στο Βερολίνο αλλά... τυχαία ταύτιση απόψεων.

Τονίζει ακόμη ότι σε περίπτωση που στην τελική ανακοίνωση της συγκεκριμένης συνόδου υπήρχε μνεία για ενδεχόμενο "κουρέματος" του ελληνικού χρέους, ο ίδιος δεν θα την υπέγραφε σε καμία περίπτωση, ακόμη και εάν συμφωνούσαν οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί.

Παραδέχεται ότι – πάντα στη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου – οι χώρες ήταν διχασμένες για το θέμα της Ελλάδας, με Γαλλία, Ιταλία και Κύπρο να υποστηρίζουν την Αθήνα, ενώ Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Σλοβακία ήταν λιγότερο θετικά προσκείμενες. Φυσικά υπήρχαν και κάποιες χώρες που διατήρησαν ουδέτερη στάση.

"Πραγματικά έμεινα έκπληκτος για το γεγονός ότι κάποιες χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος) ήθελαν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να τις επιβληθούν σκληρές προϋποθέσεις", υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.

Υποστηρίζει ακόμη ότι το γεγονός ότι ο ίδιος είναι σοσιαλδημοκράτης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συμφωνεί με τις απόψεις ενός συντηρητικού πολιτικού, όπως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι "είμαι ένας πραγματιστής σοσιαλδημοκράτης. Πιστεύω ότι η ορθή οικονομική πολιτική είναι αυτή που συνδυάζει αποταμίευση και επενδύσεις. Στην Σλοβακία αυτή η πολιτική δούλεψε: δημιουργήσαμε ένα αποτελεσματικό σύστημα είσπραξης φόρων, εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας".

Αναφορικά με τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας – με δεδομένη τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 25% από το 2010 – ο κ. Φίκο εμφανίζεται ακόμη πιο επιθετικός, ξεκαθαρίζοντας ότι "το τι συμβαίνει στην Ελλάδα δεν είναι δική μου ευθύνη, αλλά των πολιτικών της χώρας. Οι πολιτικοί εκλέγονται. Ως εκ τούτου για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα φταίνε αποκλειστικά οι Έλληνες. Εάν με ρωτήσετε: Τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα, μείωση δαπανών ή επενδύσεις;, θα σας απαντήσω, μείωση δαπανών. Γνωρίζω ότι είναι μία επώδυνη διαδικασία. Εμείς στη Σλοβακία τη βιώσαμε αμέσως μετά το 1989. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να ανεχθούμε κανέναν που μας λέει ότι οι Έλληνες περνάνε δύσκολα. Στη Σλοβακία μισθοί και συντάξεις εξακολουθούν να είναι χαμηλότεροι απ' ότι στην Ελλάδα".

Παράλληλα εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με δεδομένη την άποψη που έχει εκφράσει το Ταμείο, ότι χωρίς αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα συμμετάσχει. Πάντως δέχεται να υπάρξει παράταση – αλλά σε λογικά πλαίσια όπως σημειώνει – του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας ότι το "κούρεμα" είναι "εκτός συζήτησης" για τη Σλοβακία.