Οι κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και της Κολομβίας ανακοίνωσαν ότι ανακαλούν η καθεμιά τον πρεσβευτή της στην πρωτεύουσα της άλλης χώρας, εν μέσω της διπλωματικής κρίσης εξαιτίας της απόφασης του Καράκας να κλείσουν δύο συνοριακές διελεύσεις στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο και να απελαθούν από το έδαφος της Βενεζουέλας χιλίοι και πλέον Κολομβιανοί.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διέταξε να μείνουν κλειστές οι διελεύσεις για 60 ημέρες την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από μια ανταλλαγή πυρών μεταξύ λαθρεμπόρων και στρατιωτικών, κατά την οποία τραυματίστηκαν τρεις στρατιώτες κι ένας πολίτης. Κατόπιν έδωσε εντολή οι διελεύσεις να παραμείνουν κλειστές επ' αόριστον, ενώ τόνισε πως οι απελάσεις εντάσσονται σε μια προσπάθεια πάταξης παραστρατιωτικών συμμοριών.

«Τάσσομαι υπέρ του διαλόγου και της διπλωματίας και θα συνεχίσω να το κάνω, αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω στη Βενεζουέλα να μεταχειρίζεται την Κολομβία και τους Κολομβιανούς κατ' αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος στην Μπογοτά.

«Οι οικογένειες αυτές δεν είναι παραστρατιωτικοί, είναι φτωχές οικογένειες. Και τις πέταξαν έξω, όπως μου είπαν, σαν σκυλιά», πρόσθεσε.

Ο Σάντος έδωσε εντολή στην ΥΠΕΞ της Κολομβίας Μαρία Άνχελα Ολγκίν να ζητήσει τη «σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών» της UNASUR (της Ένωσης των Χωρών της Νότιας Αμερικής) ώστε να «πούμε στον κόσμο (...) τι έχει συμβεί, διότι αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», όπως είπε.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Σάντος ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή της χώρας του στο Καράκας, η υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες ανέφερε σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter πως ο πρόεδρος Μαδούρο έδωσε εντολή να ανακληθεί ο πρεσβευτής της χώρας στην Μπογοτά.

Περίπου 1.100 Κολομβιανοί που ζουν στη Βενεζουέλα απελάθηκαν μετά το κλείσιμο των συνόρων και ο Σάντος είπε ότι περίπου 5.000 ως 6.000 ακόμη έφυγαν οικειοθελώς.

Πολλοί από τους ανθρώπους που απελάθηκαν κατήγγειλαν ότι τα σπίτια τους καταστράφηκαν. Εκατοντάδες πέρασαν έναν ποταμό που αποτελεί το φυσικό σύνορο των δύο χωρών κουβαλώντας ψυγεία, ζώα και στρώματα.

Εξάλλου η κυβέρνηση της Κολομβίας κατήγγειλε ότι η ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας είχε συμφωνήσει να περάσουν φορτηγά τα σύνορα για να παραλάβουν περιουσιακά στοιχεία υπηκόων της, αλλά δεν επιτράπηκε η διέλευσή τους.

Ο Μαδούρο δήλωσε πως οι απελάσεις εντάσσονται σε μια εκστρατεία πάταξης των Κολομβιανών παραστρατιωτικών και των συμμοριών κακοποιών που επιδίδονται σε λαθρεμπόριο διαφόρων αγαθών και διακινούν ναρκωτικά στα πορώδη σύνορα μήκους 2.219 χιλιομέτρων.

Νωρίτερα χθες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είπε πως ελπίζει η κυβέρνηση της Κολομβίας να «έλθει στα συγκαλά της» και να κάνει περισσότερα για τη φύλαξη των συνόρων. «Μέχρι να συμβεί αυτό δεν θα ξανανοίξω τα σύνορα», διεμήνυσε κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης.

Η διμερής διένεξη παραπέμπει στις συχνές συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο χώρες την εποχή του προκατόχου και μέντορα του Μαδούρο, του Ούγο Τσάβες. Ορισμένοι επικριτές του προέδρου της Βενεζουέλας υποστηρίζουν πως ο Μαδούρο αντιγράφει τον Τσάβες και δημιουργεί μια κρίση για να εκτρέψει την προσοχή των πολιτών από τα οικονομικά προβλήματα ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου.

Επικρίσεις αντιμετωπίζει και ο Σάντος για το χειρισμό της κρίσης, με τον πρώην πρόεδρο και νυν γερουσιαστή της αντιπολίτευσης Άλβαρο Ουρίμπε να επισκέπτεται τα σύνορα αυτή την εβδομάδα και να καταγγέλλει την απραξία της κυβέρνησης έναντι της επιθετικότητας της «δικτατορίας», όπως υποστήριξε, του Μαδούρο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Σάντος αντιπαρατίθεται, μεταξύ άλλων, και με το δεξιό κόμμα του Ουρίμπε στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές της 25ης Οκτωβρίου.