Ουγγαρία: Δεύτερη μέρα πολιορκίας στο σιδηροδρομικό σταθμό
<p>Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι έξω από τον σταθμό Κελέτι. Πολίτες μαζί με την ασυνομία επιβάλλουν την τάξη<br /> </p>
Συνεχίζει για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η αστυνομία της Ουγγαρίας να απαγορεύει την πρόσβαση των μεταναστών στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης, ώστε να ταξιδέψουν προς τη Γερμανία και την Αυστρία.
Πολλοί φοβούνται τα χειροτέρα και η ένταση είναι μεγάλη. Χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή έχουν εγκατασταθεί στο σημείο και περιμένουν πότε θα επιτραπεί η πρόσβαση στον σιδηρόδρομο, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
«Γερμανία, γερμανία» φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι
Το πρωί της Τετάρτης, οι πρόσφυγες άρχισαν να φωνάζουν «Γερμανία, Γερμανία», γεγονός που κινητοποίησε τις δυνάμεις ασφαλείας της Ουγγαρίας, οι οποίες φοβήθηκαν για επεισόδια.
Και περιπολίες πολιτών
Όπως ανέφερε η αστυνομία, έχουν δημιουργηθεί περιπολίες πολιτών, οι οποίες τους βοηθούν να διατηρήσουν την τάξη.
Σερβία: Συνεχίζεται η ροή μεταναστών
Η εισροή παράτυπων μεταναστών στη Σερβία συνεχίζεται και, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας εισήλθαν από την ΠΓΔΜ 2000 μετανάστες, που φιλοξενούνται στο κέντρο υποδοχής της πόλης Πρέσεβο.
Από τη αρχή του 2015, τη Σερβία διέσχισαν 115.000 παράτυποι μετανάστες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, ανέφερε σε δήλωσή του για τα τοπικά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συμπληρώνοντας ότι σε διάφορα σημεία της χώρας βρίσκονται καθημερινά 7300 μετανάστες.
Ο υπουργός Εργασίας Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος είναι επικεφαλής της κυβερνητικής Επιτροπής για το μεταναστευτικό, ανήγγειλε την κατασκευή νέων κέντρων υποδοχής με χρηματοδότηση από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Βούλιν ανέφερε ότι, εκτός από τα δύο κέντρα που ήδη λειτουργούν στο Πρέσεβο και τα σύνορα με την Ουγγαρία, θα δημιουργηθούν και άλλα δύο μεγάλα κέντρα στο Βελιγράδι και την πόλη Σουμπότιτσα στη Βοϊβοντίνα.
Δεν θα γίνουμε «αποθήκες ψυχών»
Ο υπουργός Εργασίας διέψευσε τις φήμες ότι η Σερβία προορίζεται να γίνει χώρα διαμονής των μεταναστών που δεν δέχονται ή απελαύνουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι όλα τα κέντρα φιλοξενίας που θα κατασκευαστούν θα έχουν χαρακτήρα ενδιάμεσων σταθμών και η υποδομή τους δεν θα επιτρέπει την μακροχρόνια παραμονή προσφύγων.
Ρουμανία: Τον Νοέμβριο οι πρώτοι μετανάστες
Τον Νοέμβριο αναμένεται να φθάσουν στη Ρουμανία οι πρώτοι μετανάστες που η χώρα δεσμεύθηκε να δεχθεί μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο σύμβουλος του Ρουμάνου προέδρου, αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική, Λέοναρντ Όρμπαν.
Περίπου 1.700 πρόσφυγες -προερχόμενοι κυρίως από την Ιταλία και την Ελλάδα- θα εισέλθουν σταδιακά στη χώρα και θα εγκατασταθούν σε έξι κέντρα υποδοχής, εξήγησε ο κ. Όρμπαν σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Europa FM.
Σύμφωνα με τον προεδρικό σύμβουλο, θα γίνει έλεγχος των μεταναστών και όσοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν στη χώρα.
"Τα έξι κέντρα στα οποία θα εγκατασταθούν βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, Βουκουρέστι και στις πόλεις Γκιουργκίου, Γκαλάτι, Σόμκουτα Μάρε, Ραντάουτι και Τιμισοάρα. Οι μετανάστες θα έχουν νερό, τροφή, στέγη και προξενική συνδρομή και η Ρουμανία θα λάβει 6.000 για κάθε μετανάστη από την ΕΕ. Τα έξι κέντρα θα λειτουργούν ως κέντρα ανοικτής πρόσβασης" ανέφερε ο κ. Όρμπαν.
Η Ρουμανία δεν είναι προετοιμασμένη για την υποδοχή μεταναστών, αλλά θα τους δεχθεί, επειδή επιθυμεί να τηρήσει στάση αλληλεγγύης προς τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Λέοναρντ Όρμπαν συνέστησε στη ρουμανική κυβέρνηση να προετοιμάσει σχέδιο για την υποδοχή μεγαλύτερου αριθμού μεταναστών. Η ρουμανική κυβέρνηση προσφέρθηκε να αποδεχθεί 1.785 μετανάστες για δύο χρόνια, εξήγησε ο κ. Όρμπαν, πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Βίκτορ Πόντα, αναφερόμενος σήμερα στο κύμα μεταναστών που καταφθάνει στην Ευρώπη από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι η Ρουμανία είναι προετοιμασμένη και ότι έχει λάβει "όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας" στα σύνορα.