Νέα ένταση με μετανάστες στην Ουγγαρία
<p>Στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Μπίτκε</p>
Εκατοντάδες μετανάστες, περιλαμβανομένων Σύρων προσφύγων, εξακολουθούν να βρίσκονται για δεύτερη ημέρα σε ένα τραίνο στον σιδηροδρομικό σταθμό της ουγγρικής πόλης Μπίτσκε, ζητώντας να περάσουν στη Γερμανία και διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση των αρχών να μεταφερθούν σε έναν κοντινό καταυλισμό.
Οι μετανάστες πέρασαν τη νύχτα στα υπερπλήρη βαγόνια του τραίνου, αφού χθες Πέμπτη το πρωί οι αρχές της Ουγγαρίας τους σταμάτησαν ζητώντας τους να μεταφερθούν σε έναν γειτονικό καταυλισμό για τους αιτούντες άσυλο.
Διαπληκτισμοί ξέσπασαν όταν οι μετανάστες αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές της αστυνομίας, με κάποιους από αυτούς να τρέχουν για να γλιτώσουν ή να πέφτουν στις ράγες των τραίνων.
Το πρωί μέσα από το τραίνο ακούστηκαν οι κραυγές των μεταναστών που φώναζαν: «Όχι στον καταυλισμό, ελευθερία!». Κάποιος είχε γράψει με αφρό ξυρίσματος πάνω σε ένα βαγόνι: «Όχι στον καταυλισμό. Όχι στην Ουγγαρία. Το τραίνο της ελευθερίας».
Δεκάδες αστυνομικοί βρίσκονται στον σταθμό και απλώς παρακολουθούν την κατάσταση. Οι αρχές προσέφεραν νερό και φαγητό στους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους αρνήθηκαν να τα δεχθούν υψώνοντας χαρτιά στα οποία έχουν γράψει το σύνθημα: «Όχι φαγητό, όχι νερό μέχρι να φτάσουμε στη Γερμανία».
Σε άλλα περιστατικά, περίπου 300 μετανάστες διέφυγαν από έναν ουγγρικό καταυλισμό υποδοχής μεταναστών κοντά στα σύνορα με τη Σερβία και κατευθύνονται προς έναν αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη νότια Ουγγαρία με τη Βουδαπέστη, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή της η αστυνομία.
Η αστυνομία ανέφερε ότι ακολουθεί την ομάδα που διέφυγε και σταμάτησε την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο. Πλάνα από τη δημόσια τηλεόραση δείχνουν αστυνομικούς με ειδική εξάρτυση για την αντιμετώπιση ταραχών να περικυκλώνουν τον καταυλισμό των μεταναστών.
Μετά το επεισόδιο αυτό, η ουγγρική αστυνομία ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά τη μεθοριακή διάβαση του Ρόσζτσκε στα σύνορα με τη Σερβία.
Σε μία άλλη εξέλιξη, εκατοντάδες μετανάστες άρχισαν να περπατούν από τον ανατολικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης, λέγοντας πως κατευθύνονται στην Αυστρία, μετέδωσε φωτογράφος του Ρόιτερς από τον σταθμό.
Εξάλλου οι υγειονομικές συνθήκες επιδεινώνονται γρήγορα εξαιτίας της ζέστης που επικρατεί.
«Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει», δήλωσε ο Άχμεντ Μάχμουντ 60 ετών, που είπε ότι είναι πρώην αξιωματικός του ιρακινού στρατού και ο οποίος έχει χάσει τα δύο του πόδια, ενώ εξήγησε ότι προσπαθεί να φτάσει στο Βέλγιο όπου ζει η κόρη του.
«Η αστυνομία μάς είπε ότι πρέπει να δώσουμε τα δακτυλικά μας αποτυπώματα, διαφορετικά θα μας βάλουν φυλακή. Οπότε δώσαμε τα δακτυλικά μας αποτυπώματα και μας είπαν ότι μπορούμε να φύγουμε. Αλλά δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε προς τη δύση. Θέλω απλώς να δω το παιδί μου στο Βέλγιο», κατήγγειλε.
Στο μεταξύ τα διεθνή δρομολόγια εξακολουθούν να μην εκτελούνται για τέταρτη ημέρα από τον σιδηροδρομικό σταθμό Κελέτι της Βουδαπέστης, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότεροι από 2.000 μετανάστες παραμένουν σε άθλιες συνθήκες, πολλοί εκ των οποίων για αρκετές ημέρες.
«Οι άνθρωποι είναι ολοένα και πιο νευρικοί. Χάνουν χρήματα κάθε ημέρα (…) η κατάσταση θα περιπλακεί περισσότερο πιστεύω και ίσως να υπάρξουν νέα προβλήματα», δήλωσε ο Αμπντελαζίζ, ένας Σύρος.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν υπερασπίστηκε χθες στις Βρυξέλλες τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης από την κυβέρνησή του, εκτιμώντας ότι «δεν πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά γερμανικό».
Το ουγγρικό κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα για να συζητήσει νέα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης.
Βρετανία: Θα δεχτούμε μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών
Η Βρετανία θα δεχτεί "χιλιάδες επιπλέον" πρόσφυγες από τη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα από τη από τη Λισαβόνα, όπου βρίσκεται, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο Κάμερον είπε ότι η Βρετανία έχει ήδη δεχτεί περίπου 5.000 Σύρους, με βάση τα σημερινά αριθμητικά δεδομένα των συμφωνιών σε επίπεδο Ε.Ε. και θα συνεχίσει να δέχεται περισσότερους πρόσφυγες.
Η απόφαση του Κάμερον σηματοδοτεί μία αλλαγή πολιτικής έπειτα από τα σχόλια που έκανε την Τετάρτη και την Πέμπτη, τα οποία ερμηνεύτηκαν ως ακατάλληλα δεδομένης της σοβαρότητας της κρίσης κι ιδιαίτερα μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας του πτώματος του 3χρονου Σύρου.