Σταθερά υπέρ του ''όχι'' στις ποσοστώσεις για την μετεγκατάσταση προσφύγων εμμένει η Τσεχία
Η Τσεχία εμμένει στη θέση της και τάσσεται κατά την εφαρμογής υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο που συρρέουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόχουσλαβ Σομπότκα.
"Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας να μην εφαρμόσουν υποχρεωτικούς, μόνιμους μηχανισμούς για την ανακατανομή των προσφύγων" είπε ο Σομπότκα μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Αυστρίας και της Σλοβακίας στην Μπρατισλάβα. "Θέλουμε να συμβάλουμε σε εθελοντική βάση", πρόσθεσε.
Νωρίτερα σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταλήξει σε ένα νέο σύστημα ποσοστώσεων με βάση το οποίο 160.000 αιτούντες άσυλο θα μετεγκατασταθούν από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία σε άλλες χώρες.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο απέφυγε να σχολιάσει το ευρωπαϊκό σχέδιο, όμως είπε ότι οι ποσοστώσεις δεν είναι αποδεκτές από τη χώρα του. "Οι μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη δεν θέλουν να μείνουν στη Σλοβακία. Δεν έχουν κάποια βάση για τη θρησκεία τους εδώ, δεν έχουν συγγενείς, θα έφευγαν έτσι κι αλλιώς. Επομένως, πιστεύω ότι οι ποσοστώσεις είναι παραλογισμός", είπε.
Το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε ήδη και από το εθνικιστικό, συγκυβερνών κόμμα "Οι Φινλανδοί". Όπως είπε ο ηγέτης του, Σάμπο Τέρχο, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο STT, το κόμμα "δεν θα στηρίξει αυτήν την πρόταση, όπως δεν στήριξει και την προηγούμενη, την αποκαλούμενη εθελοντική" υποδοχή των προσφύγων.
Ο Τέρχο σημείωσε ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Φινλανδία είχαν συμφωνήσει πριν το καλοκαίρι ότι θα στηρίξουν ένα ευρωπαϊκό σχέδιο μόνο αν βασίζεται στην εθελοντική συμμετοχή κάθε χώρας. Τον Ιούλιο όμως ο υπουργός Εσωτερικών Πέτερι Όρπο του φιλοευρωπαϊκού κόμματος Εθνικός Συνασπισμός είχε ανακοινώσει ότι το Ελσίνκι συμφωνεί να δεχτεί 800 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, γεγονός που πυροδότησε μια διαμάχη με το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Φινλανδών. "Είχαμε πει και τότε ότι αυτή θα ήταν μόνο η αρχή (των ποσοστώσεων) και τώρα συμβαίνει νωρίτερα απ' όσο θα περιμέναμε", πρόσθεσε ο Τέρχο.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν εξέφρασε ανησυχία σήμερα επειδή, όπως είπε, ορισμένα μέλη της ΕΕ προσπαθούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους όσον αφορά την προσφυγική κρίση.
"Αισιοδοξώ όταν ακούω ολοένα και περισσότερους ηγέτες να λένε ότι θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όμως ταυτόχρονα ανησυχώ. Υπάρχουν και χώρες που αποφεύγουν τις ευθύνες τους. Η Ουγγαρία είναι μία από αυτές. Όλες οι χώρες της Ένωσης πρέπει να αρθούν αποφασιστικά στο ύψος τους, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να πράξουν το καθήκον τους σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς" είπε.
Ο Λεβέν τάχθηκε υπέρ του συστήματος των ποσοστώσεων. "Η Σουηδία και η Γερμανία είναι οι δύο χώρες στην ΕΕ που υποδέχονται το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφύγων και συνηγορούν υπέρ ενός κοινού συστήματος δεσμευτικών ποσοστώσεων, το οποίο θα πρέπει να τηρήσουν όλες οι χώρες", τόνισε.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί αύριο Τρίτη με την καγκελάριο Μέρκελ.