Το Ιράν έχει διάθεση συζήτησης με όλους για την κρίση στη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρός του, Χασάν Ρουχανί, διευκρινίζοντας ότι η Τεχεράνη δεν θα συζητήσει για το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ μέχρι να επικρατήσει η ειρήνη στη χώρα.

«Θα καθήσουμε σε οποιοδήποτε τραπέζι συνομιλιών με χώρες της περιοχής, αλλά και εκτός αυτής», ανέφερε ο Ιρανός πρόεδρος, όταν ερωτήθηκε εάν το Ιράν είναι διατεθειμένο να συζητήσει για τη Συρία με αντιπάλους, όπως οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία.

«Ο Σύροι σκοτώνονται, χάνουν τα σπίτια τους, η πρώτη προτεραιότητά μας είναι ο τερματισμός της αιματοχυσίας, η αποκατάσταση της ασφάλειας και η επιστροφή των ανθρώπων στις εστίες τους, έπειτα θα μιλήσουμε για το μέλλον», είπε.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη με τον πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, τον πρώτο ηγέτη χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επισκέπτεται το Ιράν εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, ο κ. Ρουχανί κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις δυνάμεις τις Μέσης Ανατολής να βρουν μία λύση στη συριακή κρίση.

«Εάν κάποια ημέρα η Συρία είναι περισσότερο ασφαλής, αυτό θα είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής και του κόσμου», είπε.

Αυστριακός ΥΠΕΞ: Χρειαζόμαστε και την Ρωσία και το Ιράν ενάντια στο ΙΚ

Η Δύση πρέπει να εντάξει το καθεστώς του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, καθώς και τους συμμάχους του, Ρωσία και Ιράν, στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε την Τρίτη ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη.

«Κατά τη γνώμη μου, η προτεραιότητα είναι η μάχη κατά της τρομοκρατίας. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό χωρίς δυνάμεις όπως το Ιράν και η Ρωσία»,  ανέφερε σε δηλώσεις του ο Σεμπάστιαν Κουρτς.
«Χρειαζόμαστε μία πραγματιστική κοινή προσέγγιση στο θέμα, η οποία να περιλαμβάνει και την εμπλοκή του Άσαντ στη μάχη ενάντια στον τρόμο που σπέρνει το Ισλαμικό Κράτος», κατέληξε ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας.