Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι «τα κράτη- μέλη στα οποία φθάνουν πρώτα οι πρόσφυγες, όπως δηλαδή η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν και να αντιμετωπίσουν μόνα τους αυτές τις προκλήσεις (με τους πρόσφυγες). Καλώ όλα τα κράτη – μέλη να δεχθούν την μετεγκατάσταση προσφύγων από αυτές τις χώρες».

«Δεν υπάρχει θρησκεία, δεν υπάρχουν πιστεύω όταν αυτό αφορά τη σωτηρία προσφύγων» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

"Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες, Ευρώπη είναι οι άνθρωποι που υποδέχονται τους πρόσφυγες στον σταθμό του Μονάχου", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απεύθυνοντας έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση "για θαρραλέες και αποφασιστικές πράξεις" στην αντιμετώπιση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί", παραδέχθηκε ο Γιουνκέρ υπενθυμίζοντας ότι 500.000 άνθρωποι βρίσκονται στις πόρτες της Ευρώπης, "αλλά δεν είναι ώρα για φόβο. Είναι ώρα για θαρραλέες και αποφασιστικές πράξεις...Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται περισσότερη 'Ευρώπη' και περισσότερη 'Ενωση' ".

"Οταν έχουμε να κάνουμε με πρόσφυγες, δεν υπάρχει θρησκεία, πίστη ή φιλοσοφία. Δεν κάνουμε διακρίσεις", προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν.


Περίπου έναν χρόνο μετά την εκλογή του ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ μιλάει, σήμερα, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την «Κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», μια διαδικασία που θεσμοθετήθηκε με τη συνθήκη της Λισαβόνας και ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2010 από τον Πρόεδρο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.Στην πρώτη του ομιλία από θέση του Προέδρου του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε., ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ θα τοποθετηθεί για μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τόσο την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και τα περισσότερα κράτη- μέλη. 

 Προϋπολογισμός, μεταναστευτικό και οικονομία
Το ζήτημα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, οι νομοθετικές προτεραιότητες και πρωτοβουλίες της Κομισιόν για το 2016, η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα και ο επταετής προϋπολογισμός της Ένωσης και το πρόγραμμα της Επιτροπής για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας του Προέδρου Γιούνκερ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Κομισιόν θα απευθύνει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μια ολοκληρωμένη και αναλυτική παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Επιτροπής και θα παρουσιάσει τα όποια θετικά μέχρι τώρα αποτελέσματά της σε μια σειρά ζητημάτων και θα προσπαθήσει να δείξει πως η Ε.Ε μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στις συνεχιζόμενες και πολλαπλές κρίσεις που την απασχολούν.

Αναλυτικά η πρόταση για το μεταναστευτικό
Ο Πρόεδρος Γιούνκερ αναμένεται να παρουσιάσει μια νέα πρόταση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, μέσω της δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού για την μετεγκατάσταση των προσφύγων, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από αρκετούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και από ορισμένες πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου.    

Την ομιλία του Προέδρου Γιούνκερ θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ευρωβουλευτές καθώς και παρεμβάσεις από όλους τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Προσπάθεια συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δηλώνει ότι θα επιδιώξει μία "δίκαιη συμφωνία" στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για το καθεστώς παραμονής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να διατηρηθούν οι βασικές ελευθερίες, ανάμεσά τους και η εργασιακή κινητικότητα.

Στην ετήσια γραπτή δήλωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ περιλαμβάνει ανάμεσα στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ενωση "την επίτευξη δίκαιης συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο μίας Ευρωπαϊκής Ενωσης προσηλωμένης στις τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς και τις κοινές αξίες που μοιράζονται και οι 28 χώρες".