Την ανάγκη να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στη Μεσόγειο και στην περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, σε ό,τι αφορά τις συμμορίες διακίνησης προσφύγων, ανέδειξε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ και ζήτησε την εφαρμογή της υποχρεωτικής κατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε, δε, ότι η Γερμανία μπορεί να αποτελέσει σε αυτό πρότυπο για την υπόλοιπη Ευρώπη.
 
«Πρέπει να θέσουμε υπό καλύτερο έλεγχο την κατάσταση στην Μεσόγειο, αλλά και την κατάσταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις συμμορίες διακινητών. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε και τη συζήτηση με την Τουρκία, αν λάβουμε υπόψη μας τη διαδρομή η οποία οδηγεί από την Τουρκία προς την Ουγγαρία και από εκεί προς την Αυστρία και την Γερμανία», δήλωσε η κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2016.

Επικοινωνία με Νταβούτογλου

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στη χθεσινή συνομιλία της με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. «Μίλησα χθες τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Από τη μία πλευρά πρέπει να πούμε ότι η Τουρκία έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλη ευθύνη. Και μπορεί αυτό να το θεωρήσαμε αυτονόητο και να σκεφτήκαμε ότι θα συνεχίσει έτσι. Από την άλλη, όμως, πρέπει να βρούμε μία λογική συνεργασία με την Τουρκία στο θέμα των προσφύγων. Διότι δεν γίνεται έτσι, π.χ. η Τουρκία και η Ελλάδα είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι συμμορίες διακινητών αποτελούν το αποφασιστικό στοιχείο σε μία περιοχή όπου αυτές οι δύο χώρες έχουν τα σύνορά τους, πρέπει να αλλάξει», τόνισε και επανέλαβε τη γερμανική θέση υπέρ μίας ευρωπαϊκής δεσμευτικής συμφωνίας για την υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων. «Στη βάση δίκαιων όρων μεταξύ όλων των κρατών-μελών».

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι το ζήτημα πρέπει να αποτελέσει ευρωπαϊκή ευθύνη, προσθέτοντας αυτή η ευθύνη θα είναι διαρκής και μεγάλη. «Η Γερμανία όμως θα ανταποκριθεί στην πρόκληση. Και πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει:«Γνωρίζουμε ότι και στην κρίση του ευρώ σταθήκαμε πάντα ενωμένοι. Σε αυτό η Γερμανία ήταν συχνά αρκετά μόνη της. Μόνο αν δεν αντισταθούμε, αλλά είμαστε θαρραλέοι και προχωρούμε μπροστά, μόνο τότε θα μπορέσουμε να βρούμε μία ευρωπαϊκή λύση».
 
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της ΚΟ της Αριστεράς (Die Linke), Γκρέγκορ Γκίζι, κατηγόρησε την γερμανική κυβέρνηση ότι κερδίζει με κάθε πόλεμο, καθώς είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, ενώ, όπως είπε, κάνει πολύ λίγα προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος και οι συγκρούσεις σε χώρες όπως η Συρία, η Υεμένη, το Ιράκ ή η Ουκρανία. «Οι άνθρωποι φεύγουν για να μην σκοτωθούν», επεσήμανε ο κ. Γκίζι και επέρριψε σοβαρές ευθύνες στο Βερολίνο για την προσφυγική κρίση.

Προαναγγέλει απέλαση οικονομικών μεταναστών

Οι οικονομικοί μετανάστες δεν μπορούν να μείνουν στη Γερμανία, διεμήνυσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην Βundestag και πρόσθεσε: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα στέλνει στις χώρες καταγωγής τους τους μετανάστες που έρχονται στη Γερμανία για οικονομικούς λόγους. Έρχονται σε μας λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Όσο δύσκολη κι αν είναι όμως η ζωή τους, πρέπει να ξέρουν την αλήθεια. Από την άλλη πλευρά, όσοι λάβουν άσυλο στη Γερμανία, θα πρέπει να ενσωματωθούν γρήγορα», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.   

«Η ενσωμάτωση των προσφύγων αποτελεί για εμάς προτεραιότητα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την ομιλία της. «Από την εισροή των προσφύγων, βλέπουμε περισσότερες ευκαιρίες απ΄ ό,τι κινδύνους. Η Γερμανίδα μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος», πρόσθεσε. «Πολλοί από τους αιτούντες ασύλου και πρόσφυγες πιθανόν να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, η ενσωμάτωσή τους θα πρέπει να είναι για τις γερμανικές αρχές ύψιστη προτεραιότητα», δήλωσε η Μέρκελ. Αν αυτό πετύχει, τότε το κύμα εισροής μεταναστών θα σημαίνει «περισσότερες ευκαιρίες από ό, τι κινδύνους» για τη Γερμανία.

Όσοι δεν είχαν φύγει από την πατρίδα τους εξαιτίας πολιτικών διώξεων ή εμφυλίων, δεν θα μπορούν να παραμείνουν στη Γερμανία, υποστήριξε η Μέρκελ και πρόσθεσε: «Οι πολίτες αυτοί, που προέρχονται κυρίως από τις βαλκανικές χώρες, πρέπει να απευλαύνονται». Επιπλέον, η Μέρκελ υπενθύμισε στους Γερμανούς βουλευτές ότι όλοι οι άνθρωποι που ήρθαν στη Γερμανία θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανόνες. Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε να καταδικάσει ως επαίσχυντες τις επιθέσεις εκφοβισμού εναντίον των αιτούντων ασύλου.