Ανησυχία για την Β.Ιρλανδία
<p>Παραιτήθηκε ο Πρώτος Υπουργός, φόβοι για βία και ένταση. Λονδίνο και Δουβλίνο συνιστούν ψυχραιμία</p>
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε σήμερα ιδιαίτερα ανησυχητική την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου χθες ο πρωθυπουργός της, ο Ενωτικός Πίτερ Ρόμπινσον, παραιτήθηκε βυθίζοντας την επαρχία αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου στη σοβαρότερη πολιτική κρίση από το 1998, όταν η ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε έδωσε τέλος σε μία πολυετή περίοδο βίαιης αντιπαράθεσης.
Η κυβέρνηση συνασπισμού της Βόρειας Ιρλανδίας βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης έπειτα από την παραίτηση του πρωθυπουργού της με αφορμή μία δολοφονία, η οποία συνδέεται με πρώην μέλη του παραστρατιωτικού Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA).
Ο εκπρόσωπος του Κάμερον δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένει πως θα συνεχιστούν την Δευτέρα οι συνομιλίες για να αποφευχθεί η κατάρρευση της κυβέρνησης του Μπέλφαστ με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων.
"Σε ό,τι αφορά τις ίδιες τις συνομιλίες, αναμένουμε να συνεχιστούν την Δευτέρα. Τελικά εναπόκειται στα κόμματα, αλλά σαφώς περιμένουμε να παραστούν", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ο Ρόμπινσον παραιτήθηκε καθώς δεν εξασφάλισε τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε να ανασταλεί η λειτουργία του τοπικού κοινοβουλίου. Μαζί του παραιτήθηκαν και τρεις υπουργοί του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματός (DUP) του.
Ο Ρόμπινσον είχε ζητήσει την διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου λόγω της αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις του με τον εταίρο του στην κυβέρνηση, το Σιν Φέιν. Είχε κατηγορήσει μάλιστα το πρώην πολιτικό σκέλος του IRA ότι φέρεται "ανέντιμα" παριστάνοντας ότι ο IRA δεν υπάρχει πια.
Μια δολοφονία πυροδότησε την ένταση
Η ένταση αυτή πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από τη δολοφονία, στα μέσα Αυγούστου, ενός πρώην στελέχους του IRA, του Κέβιν ΜακΓκουίγκαν, με τρόπο που θύμιζε τις "τιμωρητικές" δολοφονίες που διέπραττε η οργάνωση. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι η οργάνωση παραμένει ενεργή με κάποια μορφή, αλλά πλέον δεν εμπλέκεται στην τρομοκρατία.
"Πρόκειται για μία εξαιρετικά ανησυχητική και δύσκολη κατάσταση επί του παρόντος", δήλωσε ο Κάμερον έπειτα από ομιλία του στη βόρεια Αγγλία.
"Δεν νομίζω ότι είναι σωστό για τη βρετανική κυβέρνηση να παρέμβει και να αναστείλει (τη λειτουργία) αυτών των θεσμών. Θέλω να δω τους πολιτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας...να βρίσκουν λύση πώς θα δουλέψουν αυτοί οι θεσμοί", είπε ο Κάμερον.
"Είναι απαράδεκτο οπουδήποτε στη χώρα μας να υπάρχουν ενεργές παραστρατιωτικές οργανώσεις. Θα πρέπει να διαλυθούν και να αφοπλιστούν".
Ψυχραιμία συνιστούν Βρετανία και Ιρλανδία
Νωρίτερα σήμερα, η Βρετανία κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνεργαστούν μέσα από διακομματικές συνομιλίες και υποστήριξε την ιδέα της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου σώματος για τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων, ενώ και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι έκανε έκκληση για διάλογο και είπε ότι η πιθανότητα να αποφευχθεί η κατάρρευση της κυβέρνησης του Μπέλφαστ είναι "μικρή", αλλά αν αυτή πέσει θα περάσει πολύς καιρός μέχρι το τοπικό κοινοβούλιο να λειτουργήσει εκ νέου.