Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χθες η βόρεια Καλιφόρνια, λόγω των ανεξέλεγκτων πύρινων μετώπων που έχουν αναγκάσει χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις κομητείες Λέικ και Νάπα, οινοπαραγωγικές περιοχές βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, ενώ όλα τα σχολεία των περιοχών αυτών παρέμειναν κλειστά σήμερα Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ντάνιελ Μπέρλαντ ανέφερε από την πλευρά του πως υπάρχουν πληροφορίες ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, αν και όπως διευκρίνισε «αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τον σερίφη». Ο ίδιος πρόσθεσε πως εκατοντάδες σπίτια και κτήρια έχουν υποστεί ζημιές από την πύρινη λαίλαπα.

Από τις πυρκαγιές «Μπουτ» και «Βάλεϊ», εξαιτίας των οποίων έκλεισαν πολλοί αυτοκινητόδρομοι και άλλες βασικές υποδομές, υπολογίζεται ότι έγιναν στάχτη 465.000 στρέμματα.

Ο Ερυθρός Σταυρός άνοιξε κέντρα έκτακτης ανάγκης για τους ανθρώπους που έχασαν τις κατοικίες τους, την ώρα που 6.400 κατοικίες εξακολουθούν να απειλούνται από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές.
Τέσσερις πυροσβέστες υπέστησαν εγκαύματα δευτέρου βαθμού το Σαββατοκύριακο στην Καλιφόρνια και νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.

Συνολικά, 13 πυροσβέστες έχουν χάσει τη ζωή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις αρχές του 2015, σύμφωνα με την Τζένιφερ Τζόουνς, εκπρόσωπο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Δασών.

Οκτώ μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται αυτή τη στιγμή στην Καλιφόρνια, ενώ άλλες τρεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο Όρεγκον και δέκα στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.
To 2015 κινδυνεύει να μείνει στα χρονικά ως μία από τις χειρότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ό,τι αφορά τις καμένες επιφάνειες και τις δαπάνες για τον περιορισμό των πυρκαγιών.

Περισσότερα από 36.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν αποτεφρωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από την αρχή του χρόνου. Το 2006, όταν καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ, είχαν καεί σχεδόν 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.