Οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές θα ζητήσουν επιβολή ποινής έως και 34 ετών κάθειρξης στον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, με την κατηγορία του σχηματισμού και της καθοδήγησης ένοπλης οργάνωσης, καθώς και για άλλες κατηγορίες.

Ο κ. Γκιουλέν αποτελούσε σύμμαχο του νυν πρόέδρου της Τουρκίας και πρώην ηγέτη του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ταγίπ Ερντογάν, στη μάχη που έδιναν από κοινού ενάντια στο κοσμικό κεμαλικό καθεστώς της Τουρκίας, το οποίο καταπίεζε τα ισλαμιστικά πολιτικά ρεύματα.

Όταν όμως ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν κυριάρχησε ουσιαστικά στη χώρα, απονευρώνοντας τους κεμαλιστές στρατιωτικούς και στερώντας τους τον αποφασιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα, ο κ. Γκιουλέν και το δίκτυο Χιζμέτ, το οποίο ο τελευταίος καθοδηγεί, στράφηκαν ενάντια στον νυν Τούρκο πρόεδρο, χρησιμοποιώντας τις προσβάσεις τους σε Δικαιοσύνη και Αστυνομία.

Ακολούθησε ένα πλατύ κύμα συλλήψεων και δικαστικών διώξεων κατά του δικτύου του κ. Γκιουλέν, ενώ ο κ. Ερντογάν του επιτίθεται εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο ανοικτά, κατηγορώντας τον για απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας έφτασε μέχρι την αποφυλάκιση των στρατιωτικών τους οποίους είχε φυλακίσει σε συνεργασία με το δίκτυο Γκιουλέν, με τις κατηγορίες της προετοιμασίας πραξικοπήματος.