Φώτης Φωτίου: "Εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός οστών στα συντρίμμια του Νοράτλας"
<p>Η ανασκαφή είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της</p>
Πλήθος ανθρωπίνων οστών, που αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει να πει ποιανού ακριβώς είναι, βρέθηκαν στη διάρκεια της ανασκαφής που πραγματοποιείται στα συντρίμμια του μοιραίου μεταφορικού αεροσκάφους «Νοράτλας» της Πολεμικής Αεροπορίας, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, όπου είχε καταπλακωθεί με χώματα μετά την πτώση από φίλια πυρά στις 22 Ιουλίου 1974, στη διάρκεια των μαχών που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή του «Αττίλα-1».
Συμφώνως με δηλώσεις του Κύπριου Επίτροπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα κ. Φώτη Φωτίου, μετά την επίσκεψή του στο χώρο των ανασκαφών, «Η ανασκαφή οδεύει πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της» τόνισε προσθέτοντας ότι «η διαδικασία έχει προχωρήσει τώρα στο στάδιο της ταυτοποίησης».
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για το χώρο ταφής και την ύπαρξη λειψάνων επαληθεύονται από τα μέχρι στιγμής ευρήματα. «Έχει εντοπιστεί μεγάλος αριθμός οστών και αρχίζει τώρα η δύσκολη επιστημονική διαδικασία της ταυτοποίησης (με τη μέθοδο του DNA). Θα είμαστε πολύ σύντομα, ευελπιστώ, σε θέση να δώσουμε τέλος στην αβεβαιότητα και το μαρτύριο των συγγενών», τόνισε χαρακτηριστικώς.
Ο βοηθός εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, κ. Ξενοφών Καλλής, δήλωσε ότι έχουν εντοπιστεί οστά, προσθέτοντας ότι «σε αυτό το σημείο δεν γνωρίζουμε τον αριθμό και από την ανασκαφή». Ο ίδιος έδωσε και ορισμένες τεχνικές πληροφορίες αναφορικώς με την κατάσταση και τη θέση που βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους «Νοράτλας» 41 ολόκληρα χρόνια μετά την «ταφή» τους κάτω από όγκους χωμάτων. «Το κέλυφος και τα φτερά του αεροσκάφους έχουν καταστραφεί, ενώ η άτρακτος λόγω της πρόσκρουσης, της έκρηξης και της φωτιάς έχει διαλυθεί» σημείωσε , για να προσθέσει ότι το αεροσκάφος ήταν σε φάση προσγείωσης στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και το πιλοτήριο έβλεπε προς το όρος Πενταδάκτυλος και το πίσω μέρος του αεροσκάφους προς τα Νότια».
Ως γνωστόν στο μοιραίο «Νοράτλας» της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (354 ΜΤΜ), που με κωδικό κλήσεως «Νίκη-4» συμμετείχε στην επιχείρηση αποστολής ενισχύσεως από την Ελλάδα στη μαχώμενη Κύπρο, επέβαιναν συνολικώς 32 άνδρες, από τους οποίους οι 4 ήταν το πλήρωμά του στελέχη της Π.Α., ενώ οι υπόλοιποι 28 ήταν Καταδρομείς της ιστορικής Α’ Μοίρας Καταδρομών, που έδρευε τότε στο Μάλεμε της Κρήτης. Μετά την πτώση του αεροσκάφους από φίλια πυρά της Ελληνοκυπριακής αντιαεροπορικής αμύνης, η οποία από τραγικό λάθος και έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων δεν είχε ειδοποιηθεί για την αποστολή ελληνικών ενισχύσεων, το εξέλαβε ως εχθρικό και το κατέρριψε με αποτέλεσμα των θάνατο του συνόλου των επιβαινόντων σε αυτόν, εκτός από έναν. Δηλαδή 31 εν συνόλω νεκροί.
Τότε επικράτησε η άποψη, όπως θαφτούν άρον-άρον τα συντρίμμια του αεροσκάφους με ό,τι περιείχε αυτό στα χτυπημένα σπλάχνα του προκειμένου να μην υπάρχουν «αποδείξεις» περί ελληνικής «επεμβάσεως» στην Κύπρο, από τη στιγμή
μάλιστα που δεν υπήρχε επίσημη κήρυξη πολέμου μεταξύ των δύο χωρών (Ελλάδος – Κύπρου), που ειρήσθω εν παρόδω ήταν τότε – και εξακολουθούν βεβαίως να παραμένουν και τώρα – σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.
Έτσι λοιπόν διατάχθηκε κάποιος κάτοικος της περιοχής, με το τρακτέρ του, να μπαζώσει στα γρήγορα τα συντρίμμια στο σημείο της πτώσεως, που αργότερα βεβαίως μεταμορφώθηκε στο γνωστό Μνημείο των πεσόντων Ελλαδιτών του Τύμβου της Μακεδονίτισσας, όπου τώρα πραγματοποιούνται με πολύ προσεκτικό τρόπο οι εργασίες ανασκαφής του.
Λ.Σ.Μ.