Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας: Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση
<p>Θεωρεί ρεαλιστικό το σενάριο εξόδου από την κρίση. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ Ντομπρόβσκις</p>
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) Μίχαελ Χίτερ φέρεται βέβαιος μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα ότι η χώρα θα μπορέσει να βγει από την κρίση.
«Καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχοντας ισχυρή εντολή και χωρίς εσωτερική αντιπολίτευση ξαναέγινε πρόεδρος της κυβέρνησης, δημιουργούνται ρεαλιστικές πιθανότητες για μια σημαντική αλλαγή πορείας της Ελλάδας προς έναν δρόμο με βιώσιμα δημοσιονομικά και ανταγωνιστική οικονομία», επεσήμανε ο Χίτερ.
«Οι διαπραγματεύσεις έγιναν από την κυβέρνησή του και ο Τσίπρας δεν θα βρει αφορμή για να τις αμφισβητήσει», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο διευθυντής του IW τονίζει ότι θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ως επικύρωση του τρίτου πακέτου βοήθειας της Ελλάδας. «Από αυτή την άποψη ήταν σημαντικό το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε ψηφοφόρους από την αντιπολίτευση», εκτίμησε.
Ντομπρόβσκις: Υπάρχει προοπτική ανάπτυξης για την Ελλάδα
Την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα μπορεί και πάλι να αναπτυχθεί εάν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο πακέτο διάσωσης, ακόμη και αν οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις δείχνουν ύφεση, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου.
«Εξακολουθεί να υπάρχει προοπτική ανάπτυξης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντομπρόβσκις αναφερόμενος στην Ελλάδα και πρόσθεσε:
«Εάν οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο νέο πρόγραμμα του ESM εφαρμοστούν σωστά, η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί και πάλι πολύ γρήγορα».
Παράλληλα, επισήμανε ότι η χώρα πρέπει να εφαρμόσει άμεσα τις δεσμεύσεις της για να επιστρέψει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ανέφερε δε ότι η νομισματική ζώνη πρέπει επίσης να ενεργεί ως σύνολο για να μειωθεί μακροπρόθεσμα το βάρος του χρέους της και να ενισχυθούν τα θεμέλια του ευρώ.
«Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να εξετάσει την αλλαγή της Συνθήκης», επισήμανε ο Ντομπρόβσκις.
Οι κυβερνήσεις, οι νομοθέτες και οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα πρέπει να στηρίξουν την εξέλιξη του ευρώ, παράλληλα με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
«Οποιαδήποτε προσπάθεια να κατευθύνουν και να ελέγξουν πλήρως την ευρωπαϊκή οικονομία μέσω των κεντρικών θεσμών στις Βρυξέλλες θα αποτύχει», είπε.
Τέλος, ο Ντομπρόβσκις απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερο επιμερισμό του κινδύνου που θα συνοδεύεται από αυστηρότερους κανόνες με την εθνική διακριτική ευχέρεια και υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη του κοινού νομίσματος «δεν πρέπει να δημιουργήσει νέα ρήγματα» με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ.